У християн східного обряду сьогодні свято Покрови Пресвятої Богородиці.

Як пише Укрінформ, воно було введено у християнство тільки в X столітті й має під собою чи то легенду, чи то реальну подію, яка відбулася в стародавньому Царгороді (Константинополі).

На ту пору місто було оточене чужинцями. Пiд церковним склепiнням на всенічній службі у Влахернському храмі з’явилася Пресвята Богородиця в оточеннi ангелiв, пророкiв i апостолiв і накрила віруючих своїм дивовижної краси омофором. Це видіння було провістям перемоги – невдовзі ворог відступив, і місто було врятовано від знищення. Відтоді Покрова асоціюється з заступництвом і захистом від ворога як видимого, так і невидимого.

Особливо шанували Богородицю-Покрову запорізькі козаки. Вони мали на Січі церкву в її честь, а також ікону її Покрова. Йдучи в похід на ворога, козаки відправляли молебень до своєї Покровительки. Повернувшись щасливо з походу, складали їй подяку.

Крім того, свято Покрови було надзвичайно шанованим і серед українського селянства: другого місяця осені чекали з особливим нетерпінням, адже з Пречистої, тобто з 14 жовтня дозволялося справляти весілля. У народі так і казали: «Жовтень на весілля багатий», а сам місяць називали ще «весільником».

На свято Покрова існують свої заборони. У цей день не можна займатися важкою фізичною працею, шити, прати. Також не можна лихословити і сваритися, особливо зі своїми родичами.

Народні прикмети

Випав сніг - зима буде сніжною і морозною.

Яка погода на Покрову, такою й буде зима.

Зіграєш весілля на Покрову - життя у шлюбі буде щасливим.