У Покровській громаді продовжує працювати комісія з оцінки руйнувань внаслідок збройної агресії рф. Про це повідомляють у Покровській міській військовій адміністрації.

Програму з обстеження приватних домогосподарств було розпочато в 2023 році за допомогою коштів Покровської міської військової адміністрації. Її мета – допомогти власникам пошкоджених домівок подати заявки на державну компенсацію за зруйноване житло.

«На сьогодні мешканці вже отримали понад 60 житлових сертифікатів. Більша частина з них належить власникам квартир у багатоповерхівках, також компенсацію від держави отримали власники приватних домогосподарств», – зазначив начальник житлово-комунального відділу Данил Проскуренко. 

Програма з технічного обстеження зруйнованих будинків триває і в цьому році. На сьогодні вже оглянуто 11 домогосподарств, у планах – ще 39. Кошти на ці роботи виділені, протягом двох місяців обстеження планується завершити та надати звіти власникам зруйнованих осель.

Власник пошкодженого майна може замовити експертизу і самостійно та зробити її власним коштом. Для цього треба запросити експерта, зазначеного в реєстрі атестованих осіб на порталі Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва.

Навіть якщо житло було пошкоджено вдруге, мешканці мають право повторно подавати заяви на обстеження та компенсацію. Однак критично важливо оновити свої дані в реєстрі речових прав, щоб у разі необхідності отримати відшкодування.

«У будь-якому випадку зараз всім мешканцям громади бажано оновити свої дані в реєстрі речових прав. Це єдина важлива вимога законодавства для отримання будь-яких компенсацій», – додав Данил Проскуренко.

Як зазначив заступник начальника Покровської МВА Олексій Стебель, загалом у громаді внаслідок обстрілів зазнали пошкоджень 225 багатоквартирних будинків, два з них визнані непридатними до експлуатації. Також пошкоджені понад 1100 приватних домогосподарств, 56 з яких за рішенням комісії не рекомендовано використовувати до подальшого проживання.

«Зазнала руйнувань і велика кількість комунального майна. На сьогодні це 63 будівлі, три з яких вже визнані непридатними для використання. Інші 60 можна буде повернути в експлуатацію за умови ремонту в мирний час», – розповів Олексій Стебель. 

Детальніше – в сюжеті ТК «Орбіта».

Раніше Pokrovsk.news повідомляв, що покровчани отримують компенсацію за зруйноване та пошкоджене майно в межах державної програми «єВідновлення».