Президент підписав проект Закону №8263 «Про дерадянізацію порядку вирішення окремих питань адміністративно-територіального устрою України».

«Повернуто з підписом від Президента України», - йдеться у картці законопроекту на сайті Верховної Ради.

Законопроект пропонує нарешті прибрати чинне з 1981 року радянське регулювання питань адмінтерустрою, встановити чіткі процедури віднесення населених пунктів до категорії міст, селищ, сіл, закріпити на рівні закону процедуру найменування та перейменування населених пунктів, спростити процедури встановлення меж населених пунктів тощо.

Зокрема, ініціатива скасовує «поняття селище міського типу» (СМТ). Замість запроваджується нове поняття – «поселення».

Вводяться наступні поняття населених пунктів та поселень

1. Населеним пунктом є компактно заселене місце проживання людей, що утворилося внаслідок історичних традицій, господарської та іншої діяльності, має сталий склад населення, власну назву та відокремлену територію із встановленими у передбаченому законом порядку межами.

2. Міста, селища, села за містобудівними та соціально-економічними характеристиками є категоріями населених пунктів.

3. Місто є населеним пунктом з переважно компактною забудовою, загальна чисельність жителів якого становить не менш як 10 тисяч.

4. Селище є населеним пунктом з переважно садибною забудовою, загальна чисельність жителів якого становить не менш як 5 тисяч.

5. Село є населеним пунктом із садибною забудовою, загальна чисельність жителів якого становить менше 5 тисяч.

6. Міста є міськими, а селища та села – сільськими населеними пунктами.

7. Поселення є компактним місцем проживання людей за межами населеного пункту, яке не має сталого складу населення та не віднесено до категорії населеного пункту 2.

8. Населені пункти можуть утворюватися на основі поселень у порядку, визначеному цим Законом.

Нагадаємо, Верховна Рада ухвалила законопроект №8263 наприкінці липня 2023 року.