Головне управління поліції області реалізує проект щодо встановлення інноваційної системи електронної фіксації подій, пов’язаних з процесуальними діями щодо затриманих осіб. Безперервний моніторинг дозволить оперативно реагувати на екстрені ситуації та покращить стандарти захисту прав людини у відділах поліції та місцях несвободи.

Учора в обласному главку поліції Донеччини відбулась робоча нарада з питань запровадження в роботу територіальних поліцейських підрозділів новітньої системи Custody Records. В обговоренні взяли участь заступник начальника поліції Донеччини Василь Остапчук, старший інспектор з особливих доручень відділу уповноважених з контролю за дотриманням прав людини Сергій Сидоров, керівники слідчих підрозділів та управління організаційно-аналітичного забезпечення та оперативного реагування поліції області.

Custody Records - це вдале поєднання п’яти елементів роботи поліції: робота інспекторів з прав людини, електронна база, належні умови тримання, нормативно врегульовані процедури та ефективний зовнішній контроль.

Сьогодні в поліції Донеччини проводиться аналіз можливості оснащення системою електронної фіксації перших поверхів територіальних підрозділів поліції області відповідно до вимог щодо розміщення та облаштування приміщень, де можуть перебувати учасники кримінального провадження, а також відвідувачі (хол, кімната для прийому громадян, кімната для затриманих, кімната для проведення слідчих дій, кімната для конфіденційного побачення з адвокатом, чергова частина та місце роботи службової особи, відповідальної за перебування затриманих).

Впровадження системи Custody Records створює додаткові гарантії фізичної безпеки людини, збереження її права на життя та особисту недоторканість. Посилений контроль за процедурою затримання та перебування у відділках поліції та в місцях обмеження волі, забезпечує особі захист від неправомірних дій з боку держави, фізичного або психологічного насилля. Безперервний моніторинг дозволяє оперативно реагувати на екстрені ситуації, запобігати випадкам суїциду, самоушкодженню, випадкам порушення прав людини.

«Custody Records фіксує етапи взаємодії поліцейського з правопорушником від моменту його затримання до переводу до СІЗО або звільнення, – розповідає старший інспектор з особливих доручень відділу уповноважених з контролю за дотриманням прав людини Сергій Сидоров. - Система дозволяє бачити процес та причини затримання особи, доставлення її до підрозділу поліції, проведення з нею процесуальних дій та всі можливі етапи переміщення затриманого цілодобово в режимі онлайн».

Очікуваний результат від запровадження електронної системи фіксації – зменшення навантаження на працівників, відповідальних за перебування затриманих, внаслідок переходу на електронний документообіг, можливість здійснення постійного нагляду за затриманими особами, що позитивно впливає на забезпечення їхніх процесуальних прав та гарантій, а також на захист прав працівників поліції від безпідставних звинувачень з боку затриманих.