Двоє власників приватних клінік у Києві та Харкові, залучивши спільників, підшукували жінок у скрутному матеріальному становищі та пропонували за гроші народити дітей від анонімних донорів під прикриттям сурогатного материнства. Серед спільників - адвокат, перекладач, менеджер та медперсонал. Про це повідомляє пресслужба Національної поліції України.

Після виписки з клініки жінка у супроводі кількох фігурантів йшла до РАЦСу, де вказувала іноземця-замовника як батька, тим самим вносячи недостовірні відомості в офіційні документи, та надавала дозвіл на виїзд дитини за кордон. У разі відмови, фігуранти залякували та погрожували жінкам.

Підозрювані за надання своїх послуг підписували контракти з іноземцями, згідно яких вартість «послуг» становила від 50 до 70 тисяч євро. Натомість породіллям обіцяли 12 тисяч євро, але в більшості випадків їх не виплачували.

«Нам відомо про щонайменше 9 немовлят, яких незаконно вивезли за межі нашої держави. Зараз у співпраці з іноземними колегами ми встановлюємо подальшу долю цих діток», - повідомив очільник поліції Києва Дмитро Шумейко.

Під час оформлення документів та чергової спроби вивезти новонароджену дівчинку поліцейські затримали у місті Харкові замовника – громадянина іншої держави.

Правоохоронці провели понад 40 обшуків за адресами медзакладів у Києві та Харкові та за місцями мешкання фігурантів, у результаті яких вилучили комп’ютери, мобільні телефони, чорнові записи, флеш носії та медичну документацію.

«Слідчі Оболонського управління поліції розпочали кримінальне провадження за частиною четвертою статті 28 - вчинення кримінального правопорушення організованою групою осіб, частиною третьою статті 149 – торгівля людьми та частиною першою і другою статті 255 - створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній Кримінального кодексу України. Усім 12 фігурантам повідомлено про підозру. Їм загрожує позбавлення волі на строк від восьми до п’ятнадцяти років з конфіскацією майна або без такої», - зазначив керівник столичного главку.