Сучасна концепція Збройних сил України – бути ближчими до населення. Тому найбільш пріоритетним напрямком стає надання адміністративних послуг щодо соціальних питань.

Відповідно до Державної програми розвитку Збройних Сил України, затвердженої Указом Президента від 22.03.2017 р. №73/2017, з 1 листопада 2020 року Покровсько-Ясинуватський об'єднаний міський військовий комісаріат переформовано у Покровсько-Ясинуватський об'єднаний міський територіальний центр комплектування та соціальної підтримки (ОМТЦК та СП).

Роз’яснення щодо змін у функціоналі колишнього військкомату надав військовий комісар, підполковник Ігор Валяєв.

«Наша основна мета – надання соціальних та адміністративних послуг призовникам, військовозобов’язаним, резервістам, військовим пенсіонерам та членам їх родин», – доповів Ігор Валяєв.

Усі колишні функції військкомату: нагляд, контроль за дотриманням законодавства, військовий облік, військова служба та мобілізація – залишаються у компетенції Покровсько-Ясинуватського ОМТЦК та СП.

Повноваження установи зі зміною статусу значно розширилися: відтепер Покровсько-Ясинуватський ОМТЦК та СП надає консультаційні, юридичні та соціальні послуги. Відповідно був змінений і штатний розклад, введено посади психологів та працівників соціальної сфери.

Відділення призову наразі розділено на дві структури – безпосередньо відділення призову та відділення рекрутингу, яке займається призовом військовозобов’язаних на військову службу за контрактом або строкову військову службу. У Покровсько-Ясинуватському ОМТЦК та СП наразі працюють рекрутери – представники військових частин з різних бригад, які проводять відбір, надають консультації, інформаційні послуги щодо тих чи інших бригад і безпосередньо з військовозобов’язаними заключають контракт на військову службу в ЗСУ.

У зв’язку з проведенням реформи децентралізації та значним розширенням меж Покровської ОТГ збільшилася також територія обслуговування Покровсько-Ясинуватського ОМТЦК та СП.

«Зараз, у зв’язку з територіальною реорганізацією, послугами Покровсько-Ясинуватського ОМТЦК та СП буде охоплено декілька громад, – підкреслив Ігор Валяєв. – Ми також будемо виконувати всі свої функції, але збільшиться кількість населення, що ми будемо обслуговувати. Місцеві органи самоврядування, відповідно до законодавства, надаватимуть певні первинні послуги з військового обліку, а спеціалізовані послуги надаватиме Покровсько-Ясинуватський ОМТЦК та СП».

Військовий комісар також підкреслив, що у Збройних Силах України – гендерна рівність, тому послуги Покровсько-Ясинуватського ОМТЦК та СП з розраховані рівноцінно як на чоловіків, так і на жінок.