Для наведення ладу в державних виплатах можновладці розробили новий порядок обґрунтованості виплати матеріального забезпечення, який передбачає більш поглиблені перевірки отримувачів допомоги з безробіття. Про це розповіла директорка Покровського міського центру зайнятості Тетяна Радченко.

Уточнення інформації про людей, які стають на облік – уже звична практика для Покровського ЦЗ. Для цього використовують дані Пенсійного фонду, податкової інспекції, роблять запити до підприємств.

«Буває, що людина десь працює або десь числилася, не звільнилася, а нам повідомила, що не має роботи. Але через якийсь термін до нас надходить інформація, що вона працювала, і якщо це дійсно так, то людина повертає отримані кошти», – зазначає Тетяна Радченко.

За її словами, допомогу з безробіття також не може отримувати людина, яка більше 30 днів знаходиться за кордоном. Про виїзд слід завчасно попередити службу зайнятості, як і про вихід на пенсію. Невеликі неправомірно отримані суми люди зазвичай повертають добровільно. З більшими складніше – доводиться звертатися до суду. Такий борг можна повертати частинами.

Якщо на початку повномасштабної війни на обліку в Покровському центрі зайнятості було 470 осіб, то нині їх на дві сотні менше, і кількість продовжує зменшуватися. Допомогу з безробіття отримують 76 людей. У період воєнного часу такі виплати здійснюються не більше 90 днів. Максимальна допомога – 6 тисяч 700 гривень на місяць.

Більшість наявних вакансій – гірницького напрямку.

Через службу занятості можна також отримати грошові ваучери на опанування нової професії або підвищення кваліфікації. Працюючі люди можуть розраховувати на допомогу від служби зайнятості у розмірі 27 тисяч гривень на отримання другої вищої освіти. Популярністю користуються грантові програми проекту «Власна справа», який запрацював на Донеччині з квітня цього року.

Докладніше про ці програми – в сюжеті ТК «Орбіта».