Щеплення не є гарантією того, що людина не захворіє. Але щеплені люди хворіють ковідом набагато рідше нещеплених і частіше переносять хворобу набагато легше, інформує Покровський ЦПМСД.

Коли мова йде про захворювання ковідом у щеплених, дуже важливо чітко диференціювати, в які терміни після отримання щеплення розвинулася хвороба. Формування імунітету відбувається, в середньому, протягом півтора місяця з початку вакцинації. Наростання рівня антитіл до вірусу закінчується через три тижні після отримання другої дози вакцини. Тому захворювання, що розвилося, пізніше трьох тижнів після отримання другої дози вакцини можна оцінювати як факт її недостатньої ефективності саме у цього конкретного пацієнта.

Причини цього можуть бути різними і пов'язані вони з особливостями формування імунної відповіді у конкретної людини.

Жодна вакцина не може дати 100% ефективність. Наявність високого рівня антитіл в крові дозволяє організму ефективно боротися з інфекцією. Залежно від стану імунної системи кожної конкретної людини це дозволить перенести інфекцію безсимптомно або уникнути важкого розвитку хвороби.

Як показує аналіз клінічних досліджень, ефективність вакцини після одноразової стандартної дози становить 76% з 22 по 90 день. Рівень антитіл зберігається протягом цього періоду з мінімальним зниженням.

Щоб вакцина «запрацювала», потрібен час.

Виходячи з найбільш частих термінів інкубаційного періоду 4-6 днів (причому зараз клініцисти відзначають скорочення тривалості цього періоду) розвиток захворювання через кілька днів після щеплення може бути результатом зараження як до, так і після отримання вакцини. Досвід вакцинації мільйонів людей по всьому світу свідчить про те, що введення вакцини людині, інфікованій перед або після вакцинації, не ускладнює перебіг захворювання.

Говорити про неефективність вакцини в разі розвитку захворювання через кілька днів (до двох тижнів) після отримання першої дози абсолютно не правильно, бо поствакцинальна імунна відповідь знаходиться тільки в початковій стадії формування. Якщо людина потрапила у той період, коли імунітет від щеплення ще не повністю сформований, може захворіти на COVID-19.

Трапляються і ситуації, коли людина приходить на щеплення вже інфікованою, перебуваючи в інкубаційному періоді хвороби.

Також на ймовірність захворіти COVID-19 після щеплення впливає те, з якою кількістю вірусу стикається людина. Тому після вакцинації, особливо в перші два тижні, ігнорувати елементарні заходи захисту не варто – треба уникати місць масових скупчень людей, дотримуватися соціальної дистанції, носити маску.

Інформацію підготувала сімейний лікар Лазарева О.В.