Попри війну, Покровський професійний ліцей проводить набір на навчання. Тут можна здобути як затребувані в нашому регіоні шахтарські професії, так і спеціальності, які стануть у пригоді будь-де.

«Три спеціальності пов'язані з шахтою, – розповідає директор Покровського професійного ліцею Леонід Костиря. – На базі 11 класів – електрослюсар підземний, на базі 9 класів – ще дві професії. Перша – електрослюсар підземний, електрослюсар (слюсар) черговий та з ремонту устаткування, гірник підземний; друга – електрослюсар підземний, машиніст підземних установок».

Випускники 9 класів можуть подати документи ще на дві спеціальності: токар та електрозварник ручного зварювання, контролер зварювальних робіт. Слід зазначити, що на токарів існує державне замовлення.

Навчання відбуватиметься в безпечних умовах. У ліцеї вже міркують, як буде організовано навчальний процес.

«Найімовірніше, ми почнемо з дистанційної форми навчання, – каже Леонід Костиря. – Можливі варіанти змішаної форми для учнів першого курсу – із навчанням в майстернях ліцею».

Один з тих, хто прийшов подавати документи до навчального закладу, – 16-річний Василь. Хлопець вже визначився як із спеціальністю – електрозварник, так і з майбутнім місцем роботи.

«Планую працювати в шахтоуправлінні «Покровське». У мене там працює брат, от і я захотів», – каже Василь.

Хлопець з багатодітної родини – і, скоріш за все, він у сім'ї не останній, хто обирає Покровський професійний ліцей.

«Я давно знайома з педколективом, тут дуже гарне навчання, – каже мати Василя Олена Дрегваль.  Та основне – це працевлаштування після здобуття професії в шахтоуправління «Покровське», велике підприємство, яке ніколи не залишає напризволяще ані своїх працівників, ані містян. Тому іншого варіанту ми навіть не розглядали».

Василь написав заяву, до неї долучив документи – фактично він вже ліцеїст. Хлопцеві розповіли про стипендію і оплачувану практику в шахтоуправлінні «Покровське». І гарантоване працевлаштування після закінчення навчального закладу.

«Усі учні професійних ліцеїв, технікумів та вищих навчальних закладів, які співпрацюють з нами, проходять виробниче навчання, виробничу практику та переддипломну практику на підприємствах компанії, – зазначає фахівчиня із взаємодії з навчальними закладами відділу навчання і розвитку персоналу «Метінвест Покровськвугілля» Олена Дунічева. – Уся практика оплачувана, а її час заноситься в трудовий стаж нашим учням».

Після закінчення навчальних закладів майже 80% випускників працевлаштовуються на підприємства «Метінвест Покровськвугілля», зокрема в шахтоуправління «Покровське». Спеціалістів чекають і на інших підприємствах компанії.