З 1 по 7 серпня проводиться тиждень грудного вигодовування. У зв’язку з цим у Покровському ЦПМСД розповіли про переваги цього виду вигодовування.

Протягом перших 1000 днів життя дитини харчування — не лише їжа, а й спосіб життя. Поживні речовини, які маля отримує, не тільки втамовують голод, а й можуть впливати на те, яким чином дитина розвивається, росте і навчається впродовж всього життя.

Останніми роками переваги грудного вигодовування протягом цієї тисячі днів — від зачаття до другого дня народження — особливо помітні з огляду на їх позитивний вплив на здоров'я дитини, який проявляється і у дорослому віці. Саме тому Всесвітня організація охорони здоров'я рекомендує виключно грудне вигодовування протягом перших шести місяців після народження, а також його поєднання з харчовими додатками аж до виповнення двох років, аби забезпечити здорове зростання.

Це корисно для матері

Існує багато свідчень на користь того, що грудне вигодовування допомагає знизити ризик виникнення раку молочної залози, яєчників та ендометрію, а також остеопорозу та переломів стегна, до яких він приводить. Також є докази того, що грудне вигодовування допомагає боротися з постнатальною депресією та тривожністю, сприяючи зміцненню зв'язку між мамою та дитиною.

Це корисно для дитини

Іноді важко повністю осягнути, наскільки корисним є грудне молоко. Воно містить не лише усі поживні речовини, необхідні дитині протягом перших шести місяців життя, але й є носієм низки гормонів, лейкоцитів та антитіл. Список переваг грудного молока для немовлят вражає: воно знижує ризик запалення та інфекційних захворювань шлунку, кашлю та простудних захворювань, вушних інфекцій, а також екземи та навіть дитячої лейкемії.

Багато матерів відзначають, що немовлята відчувають потребу у додатковому харчуванні заздалегідь, ще до виникнення захворювання або інфекції, на інстинктивному рівні. І це не дивно: у такий спосіб вони заряджають свою імунну систему.

Це допомагає зміцнити зв'язок між мамою та дитиною

Грудне вигодовування є корисним не лише з медичної точки зору, але і в емоційному сенсі. Воно розвиває та зміцнює зв'язок між матір'ю та дитиною, частково завдяки гормонам, частково завдяки фізичному контакту на ранній стадії. Чим раніше мати починає годувати немовля, тим більшими є шанси на позитивний майбутній досвід, розвиток материнського чуття та краще розуміння потреб і поведінки немовляти. Матері часто згадують про «чарівну здатність» грудного вигодовування тамувати та ефективно полегшувати майже будь-який біль, наприклад, під час щеплень.

Це може допомогти позбутися зайвої ваги

Жінка, яка щойно принесла в світ нове життя і зайнята його підтримкою, не має відчувати жодного тиску щодо втрати набраної після пологів ваги. Але варто все ж зазначити, що одна з переваг грудного вигодовування полягає в тому, що воно сприяє втраті ваги. Під час ранніх тижнів годування, коли дитина хоче їсти майже кожної години, в процесі лактації може спалюватись до 500 калорій на день.

Постійно вдосконалюють і молоковідсмоктувачі, починаючи з лінійки подвійних і портативних молоковідсмоктувачів Philips Avent і закінчуючи інноваціями, які тепер здатні адаптуватися до особливостей процесу вигодовування кожної матері.

Грудне вигодовування — один з найкращих способів забезпечити дитині найкращий старт у житті і, на щастя, існує багато способів зробити його ще кращим, хоч це і не завжди просто.

В.І.Ліщенко, лікар-методист ЦПМСД Покровської міськради