10 жовтня, у Всесвітній день ментального здоров’я, Покровськ долучився до обласної конференції, де обговорювали питання вибудовування стратегії підтримки громадян. Про це повідомляє кореспондент телекомпанії «Орбіта».

«Ментальне здоров’я – це універсальне право людини. Це не лише відсутність будь-яких розладів – це наші внутрішні ресурси, наше внутрішнє джерело», – каже лікарка-психіатр Ілона Кислицька.

За словами фахівців, це джерело потрібно зробити відкритим. Кожна людина повинна знайти сили зазирнути всередину себе і поділитися тим, що там насправді. Вся Україна переживає дуже нелегкі часи, тому і статистика спеціалістів невтішна.

«За даними соціологічних досліджень, на тепер понад 90% українців мали хоча б один з симптомів тривожного розладу, а 57 перебувають у зоні ризику розвитку ментальних порушень», – повідомив заступник голови Донецької ОДА Денис Клюшников.

Покровськ на обласній конференції представляла заступниця начальника міської військової адміністрації Олена Харчевна. Вона поділилась досвідом місцевих фахівців у справі поліпшення ментального стану людей.

«Ми тільки на початку цього шляху, але вже можемо показати перші результати. Ми працюємо з різними методиками, долучаємо ізраїльських фахівців, співпрацюємо з нашими психологами. На жаль, їх недостатньо, тому ми залучаємо психологів гуманітарних місій, психологів «Лікарів без кордонів», які допомагають нам та нашим мешканцям впоратися зі стресами», – зазначила Олена Харчевна.

Покровськ назвали кращим серед інших міст Донеччини з втілення різноманітних практик, які допомагають громадянам розібратися в собі і стати на шлях ментального здоров’я. У громаді над ментальною допомогою працюють спеціалісти найрізноманітніших галузей. Все це, за словами Олени Харчевної, буде продовжено.

«Я хочу закінчити нашу доповідь словами Олени Зеленської. Вона сьогодні написала: «Щоб підтримати інших, підтримайте себе. Нехай кожен наш день буде днем ментального здоров’я. Психологічна безпека цілої країни починається з кожного з нас», – процитувала першу леді Олена Харчевна.

Детальніше – в сюжеті ТК «Орбіта».

Раніше повідомлялося, що в Покровську фахівці ЮНІСЕФ провели тренінг з психологічної підтримки для дітей ВПО.