Через війну тисячі українців змушені покинути свої домівки та переїхати в безпечніше місце. Багато співробітників компанії Метінвест Покровськвугілля вивезли свої сім'ї з Донеччини, а самі повернулися назад, до роботи. Бо розуміють: економіка не повинна зупинятися в умовах війни – підприємства мають працювати та забезпечувати надійний тил захисникам України.

Один з багатьох, хто не залишив робочого місця, – електрослюсар підземний дільниці МДО-1 шахтоуправління «ПОКРОВСЬКЕ» Олександр Зиневич, житель Цукуриного. Він вирішив евакуювати сім'ю після того, як неподалік їхнього будинку стався обстріл. У місті Кам’янському його дітей та дружину гостинно прихистив колектив Каметсталь.

Сьогодні підприємство опікується долею майже 450 переселенців із Маріуполя, Авдіївки, Покровська та інших міст присутності компанії Метінвест. Для них облаштовані об’єкти соціальної інфраструктури, де є все необхідне для проживання. Щодня співробітники комбінату привозять речі, засоби гігієни, продукти, системно поліпшують побут людей. А нещодавно колег-переселенців з Донеччини відвідав керівник Каметсталь Дмитро Липпа. Гості привезли додаткові пральні машини, холодильники, їжу, а для малечі – солодощі.

Вікторія Зиневич вже не боїться за життя дітей. Зараз вона – в безпечному місці, а чоловік продовжує працювати в ШУ «ПОКРОВСЬКЕ» та добувати таке необхідне для країни вугілля.

«Коли чоловік дізнався, що компанія Метінвест надає можливість перевезти сім'ї співробітників підприємства в більш безпечне місце, відразу ж зателефонував і домовився про нашу з дітьми евакуацію, – говорить Вікторія Зиневич. – Удома два останні дні я боялася виходити на вулицю, в мене був такий страх, навіть боялася по дому пересуватися. Я постійно сиділа і плакала, плакала. Тут у мене немає страху, дуже спокійна, що все буде добре. Спасибі Метінвесту велике-превелике, бо, якщо чесно, родичів по Україні у нас немає, тож їхати було б нікуди».

Її чоловік зізнається, що дуже сумує за рідними, але має допомагати країні на своєму робочому місці.

«Повернувся сюди, щоб працювати, допомагати країні, щоб швидше настав мир і наші сім'ї повернулися назад», – говорить Олександр.

Він також зазначив, що частина робітників виїхала. Деякі працівники, так само як Олександр, вивезли родину і повернулися працювати. Проте колектив став більш згуртованим в умовах війни.

«Хлопці зараз дуже згуртувалися, – каже Олександр Зиневич. – Ми продовжуємо виконувати поставлені керівництвом завдання. І далі будемо намагатися, тому що розуміємо, що від нашої роботи залежить оборона країни. І ми переможемо!»

Докладніше про те, які умови для переселенців створено в Камянському зусиллями Метінвест – у відеосюжеті.