Відповідно до статті 67 Конституції України кожен громадянин зобов’язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

Усі громадяни щорічно подають до податкових інспекцій за місцем проживання декларації про свій майновий стан та доходи за минулий рік у порядку, встановленому законом.

Кампанія декларування доходів, отриманих у 2019 році, розпочалася 1 січня 2020 року. Відповідно до Закону України від 17 березня 2020 року №533-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» річна декларація про майновий стан і доходи (далі – декларація) за 2019 рік, визначена статтею 179 Податкового кодексу України (далі - ПКУ), подається до 1 липня 2020 року, крім випадків, передбачених розділом IV ПКУ, коли така декларація може бути подана пізніше цього строку.

З січня по липень ц.р. про доходи, отримані у 2019 році, прозвітували 5855 громадян, які зареєстровані на території обслуговування Покровсько-Добропільського управління ГУ ДПС у Донецької області.

До речі, у загальній кількості поданих декларацій найбільше (2066 декларацій) подали платники податків, які отримали свої доходи від одноосібного обробітку земельних ділянок (паїв).

Загальний задекларований дохід становить 241 590,1 тис. гривень. До сплати громадянами визначено податку на доходи фізичних осіб у сумі 7430,5 млн. грн. та 1026,6 млн. грн. військового збору.

Декларування громадянами майнового стану та доходів, визначення та своєчасна сплата податкових зобов’язань по податку на доходи фізичних осіб залишається вагомою та невід’ємною складовою при формуванні місцевих бюджетів. Надходження даного податку значною мірою формують дохідну частину місцевих бюджетів, від яких залежить соціально-економічний розвиток регіонів та добробут населення.

Покровсько-Добропільське управління ГУ ДПС у Донецькій області звертає увагу на те, що зобов’язання, визначенні у декларації платникам податків, необхідно самостійно сплатити до 1 жовтня 2020 року.