Сьогодні почав діяти закон № 404-IX, який передбачає кримінальну відповідальність за неособисте голосування народними депутатами ВРУ, повідомляє 112 Україна.

У Кримінальному кодексі передбачається, що умисне здійснення народним депутатом на пленарному засіданні Верховної Ради голосування замість іншого народного депутата України (неособисте голосування) - карається штрафом від 51 тисячі гривень до 85 тисяч гривень.

Відповідно до закону, апарат ВРУ забезпечує відеофіксацію голосування нардепами під час пленарних засідань.

За новими правилами, якщо нардеп помітив, що хтось кнопкодавить, він вимагає припинити голосування.

Головуючий з'ясовує, чи присутній народний депутат на засіданні. Якщо депутата немає - головуючий повідомляє Раду про виявлений факт кнопкодавства та доручає Лічильній комісії вилучити картку відсутнього нардепа.

Голосування, під час якого виявили факт кнопкодавства, проводиться повторно.

Після цього головуючий доручає апарату ВРУ підготувати повідомлення про порушення нардепом вимоги про особисте голосування. Повідомлення разом із протоколом, стенограмою засідання і відеозаписом надається спікеру ВРУ для скерування до Держбюро розслідувань.

Окрім того, законопроект надає право акредитованим у парламенті журналістам повідомити про факт виявлення кнопкодавства апарату ВРУ, додавши відео або фото.