Ректорат Донецького національного технічного університету з великим сумом сповіщає, що на сімдесят дев’ятому році пішов з життя багаторічний ректор нашого університету Олександр Мінаєв, Герой України, член-кореспондент Національної академії наук України, доктор технічних наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України, лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки. Про це повідомляється на сторінці ДонНТУ у Facebook.

Олександр Анатолійович народився в 1942 році в місті Сєрові Свердловської області. У 1964 році закінчив Донецький політехнічний інститут, здобувши спеціальність інженера-металурга з обробки металів тиском. Після навчання в аспірантурі почав працювати асистентом кафедри обробки металів тиском ДПІ. З 1991 року – завідувач кафедри «Обробка металів тиском» ДонНТУ. У 1989 році О. Мінаєва було обрано ректором нашого університету.

Нагороджений почесним знаком Президента України, ювілейною медаллю «10 років незалежності України», знаками «Шахтарська слава» І, ІІ, ІІІ ступенів й іншими нагородами.

Олександр Мінаєв – учений зі світовим іменем, усе життя якого тісно пов’язане з Донецьким національним технічним університетом. Він робив усе для того, щоб студенти ДонНТУ розвивали свої творчі здібності, долучаючись до наукової роботи.

Якість інженерної підготовки в ДонНТУ двічі було відзначено на світовому рівні: на всесвітніх конгресах з інженерної освіти в 1995 році – бронзовою медаллю, а у 2000 році – срібною. У 2004 році за підсумками всеукраїнських олімпіад, у яких брали участь 73 технічні та економічні виші, студенти ДонНТУ впевнено посіли перше місце.

В університеті, яким керував О. Мінаєв, уперше в країні розробили концепцію та створили технічні факультети з викладанням спеціальних дисциплін іноземними мовами. Один із них, німецький технічний, створений у 1992 році разом із Магдебурзьким університетом за підтримки фірми «Сіменс», було визнано еталонним пілот-проектом DAAD в Україні.

ДонНТУ й дотепер активно співпрацює з відомими університетами світу та низкою зарубіжних компаній, ставши членом провідних освітніх асоціацій. Наш університет, завдяки наполегливій праці Олександра Анатолійовича, поважають в усьому світі.

Винаходи Олександра Мінаєва помітно вплинули на металургійну галузь і промисловість регіону. Завдяки циклу досліджень, пов’язаних з технологією прокатного виробництва, було вперше розроблено теоретичні основи процесу контрольованої прокатки сортового металу з вуглецевих та низьколегованих сталей.

Олександр Анатолійович також розробив класифікацію температур плавлення та впливу деформації на якісні характеристики металів. Він встановив закономірності механізму утворення механічних характеристик і чинників, які безпосередньо впливають на структуру вуглецевих і низьколегованих сталей, на основі чого запропонував і впровадив у виробництво технологічні схеми заготовок із заданим комплексом технічних характеристик.

О. Мінаєв опублікував понад 300 наукових праць, у тому числі 45 – у закордонних виданнях, вісім монографій. Отримав 79 авторських свідоцтв і 11 патентів.

«Колектив Донецького національного технічного університету глибоко співчуває родині Олександра Анатолійовича. Пам’ять про нашого колегу, який беззавітно служив університету, назавжди залишиться в серцях усіх, чия доля пов’язана з ДонНТУ», - йдеться у повідомленні.