В Україні піднялись ціни на молочну продукцію. Як повідомляється на сайті ТСН, про це заявляє Асоціація виробників молока після аналізу цін у найбільших торгівельних мережах.

«Середня ціна на молоко питне 2,5% жирності у березні склала 28,45 грн./кг, що на 4,7% вище, ніж у березні минулого року, а за перший квартал нового року вона зросла на 1%, порівняно з цінами на кінець минулого року. Ціна на масло вершкове у березні склала 225,39 грн/кг. Вона виявилася на 8,7% вищою, ніж у минулому році. У новому ж році ціни продовжили зростати і на даний час вони на 1,5% вищі, ніж у грудні 2019 року. Сир "Російський" в кінці березня коштував 223,62 грн/кг, що на 8,6% вище за минулорічні ціни, та на 3%, ніж на кінець року. Сир кисломолочний коштує 137,8 грн/кг, а це майже на 7% дорожче за минулорічний період та на 1,4% від початку року. Сметана (15%) також додала в ціні 7% і на кінець березня коштувала 72,02 грн/кг», - відзначають в Асоціації.

При цьому зазначається, що у першому кварталі такого стрибка цін не фіксувалось, тож протягом карантину здорожчання прискорилось. Зазначається, що із закриттям невеликих торгівельних мереж на карантин, ціни почали ажіотажно зростати у другій половині березня, що привернуло увагу Антимонопольного комітету. Після перевірок АМКУ ціни в останній тиждень березня почали зменшуватись. Також зазначається, що розробляється законодавча ініціатива щодо зниження ставки ПДВ на молочну продукцію.