Теплі літні дні, нажаль, завершуються. Наближається холодна пора, а це означає, що незабаром почнеться опалювальний сезон. Саме в цей період виникає найбільша кількість пожеж у помешканнях.

Однією з основних причин загорянь є порушення правил пожежної безпеки при експлуатації пічного опалення.

Небезпека пічного опалення обумовлюється тим, що кожна піч - це вогнедіюче джерело. Частіше за все пожежі відбуваються з причини перегрівання печей, появи у цегляній кладці тріщин, а також в результаті застосування для розтоплювання печей горючих і легкозаймистих рідин, випаданні з топки або зольника вуглин.

Рятувальники ДПРЗ-9 нагадують декілька основних правил під час користування пічним опаленням:

  • біля кожної печі перед топковим отвором на горючій підлозі слід прибити металевий лист розміром не менше 0,5 х 0,7 м;
  • усі димові труби та стіни на горищі, через які прокладено димові канали, повинні бути заштукатурені й побілені;
  • золу й шлак, що їх видаляють із топки, необхідно заливати водою та виносити в спеціально відведені місця. Не дозволяється висипати золу й шлак поблизу будівель;
  • перед початком, а також протягом усього опалювального сезону слід очищати димоходи та печі від сажі, щоб не сталось її займання. Очищення від сажі та різноманітного бруду необхідно проводити для опалювальних печей періодичної дії на твердому та рідкому паливі - не рідше одного разу на три місяці.

Наявність сажі у димоході важко не помітити. Вогонь у трубі димоходу супроводжується дуже гучним шумом, викликаним реакцією сильного згоряння в димовій трубі. У деяких випадках виникають полум'я з димоходу, іскри вогню та товстий, темний дим виходять з нього. Тріснута димова труба також створює небезпеку для мешканців будинку.