Перевірка шахти «Капітальна» ДП «Мирноградвугілля» засвідчила її непідготовленість до роботи в осінньо-зимовий період. Про це повідомив голова Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець у Facebook.

За його словами, трудовий колектив та лідери місцевої організації НПГУ звернулись до Міністерства енергетики, Держпраці щодо порушення прав, нанесення шкоди здоров’ю та життю через незадовільні санітарно-гігієнічні умови, зокрема через те, що гірники були вимушені купатися після зміни в холодній воді.

У ході перевірки санітарно-побутового обслуговування працюючих та безпечної експлуатації теплових установок і мереж шахти «Капітальна» було обстежено обладнання котельні №1, приміщень лазні та адміністративно-побутового комплексу на проммайданчику блоку №4.

За результатами перевірки службою Держпраці виявлено 34 порушення вимог нормативно-правових актів з охорони праці, у тому числі санітарно-гігієнічних правил і норм обслуговування шахтарів. Зафіксовано недотримання температурного режиму у приміщеннях лазні, а також мінімально допустиму температуру гарячої води.

Підприємство не надало висновків про готовність теплового господарства до роботи в опалювальний період 2021/2022 років, щоб його могла прийняти відповідна комісія. Не проведені у встановлені строки експертні обстеження та позачергові технічні огляди обладнання котельні №1 блоку №4. На все обладнання котельні, яке входить до переліку машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки, відсутня відповідна дозвільна документація або декларації відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з питань охорони праці на його експлуатацію.

Температура та відносна вологість повітря у приміщеннях адміністративно-побутового комбінату менші за встановлені державними санітарними нормами. Зафіксовані й інші порушення.

За результатами перевірки фахівці управління гірничого нагляду Східного міжрегіонального управління Держпраці підготували листа до правоохоронних органів та органів місцевого самоврядування для вжиття заходів у межах їхніх повноважень.

«На чотирьох посадових осіб ВП «Шахта «Капітальна» ДП «Мирноградвугілля»» (головного інженера, головного механіка, начальника дільниці теплопостачання і водозабезпечення та теплотехніка цієї ж дільниці) накладено адміністративні стягнення. Також підготовлені подання про невідповідність займаним посадам головного механіка, начальника дільниці теплопостачання і водозабезпечення та теплотехніка цієї ж дільниці», – повідомляє Михайло Волинець.

Керівнику підприємства вручено акт перевірки та обов’язковий до виконання припис про усунення виявлених порушень. Якщо у визначені терміни порушення не ліквідують, постане питання про направлення адміністративного позову до суду про заборону експлуатації обладнання.