Оскільки температура повітря стрімко падає, мешканці масово підключають обігрівальні прилади, щоб зігріти свої квартири. Через одночасне увімкнення електричних установок перевантажується електромережа, що є причиною короткого замикання електропроводів і подальшого займання.

Найчастіше горять електрощитові, трансформаторні підстанції, електрощитки у під'їздах. Втім, через перевантаження пожежа може початися і безпосередньо в квартирі або приватному будинку.

Займання може виникнути через багато чинників: це і недоліки конструкції, простіше кажучи, низька якість приладів та порушення правил технічної експлуатації; ігнорування елементарних норм пожежної безпеки, але, як свідчить статистика, найчастіше пожежі провокують короткі замикання електромережі. Для порівняння: у середньому одна пожежа трапляється через порушення правил експлуатації електроустановок, дев'ять – через ігнорування норм пожежної безпеки під час експлуатації електротехніки.

У зоні найбільшого ризику – старі будинки, незнищенні «хрущовки», «сталінки» і так далі. Раніше, проектуючи будівлі житлового фонду, на кожну квартиру передбачалося по 1,7 кВт дозволеної потужності, цього в той час для споживачів було достатньо.

Сьогодні ж потужність тільки одного сучасного приладу обігріву може становити 5-8 кВт. У разі одночасного увімкнення енергоємних електроприладів (електроопалювальне обладнання, бойлери, кондиціонери, мікрохвильові печі, електрочайники та ін.) відбувається перевантаження електромережі. Через перевантаження ізоляція втрачає еластичність і швидко руйнується, що призводить до коротких замикань та подальших пожеж.

Щоб уникнути короткого замикання електропроводів, як у вашому будинку, так і безпосередньо у власному помешканні, намагайтеся не вмикати декілька електроприладів одночасно та користуйтеся тільки сертифікованою продукцією. Вибираючи електричні обігрівачі та інші електричні прилади, звертайте увагу на їхню потужність і допустиме струмове навантаження електромережі у вашому будинку.

9 ДПРЗ