Перший віце-прем’єр-міністр – міністр економічного розвитку і торгівлі Степан Кубів пропонує провести перепис населення через смартфони громадян, пише сайт Сьогодні.

З його слів, в Україні перепис населення має додаткове завдання – встановити місце проживання вимушених переселенців внаслідок анексії Криму та війни на Сході, а їх, за різними даними, від 1,3 до 1,7 мільйонів осіб. Крім того, дані про фактичну чисельність населення є базою для формування регіональних бюджетів, визначення розміру субвенцій, розрахунку навантаження на транспортну інфраструктуру, необхідну кількість дитсадків, шкіл, медичних закладів.

Віце-прем’єр заявив, що новий формат перепису тестуватимуть вже у грудні 2019 року, як альтернативу паперовій анкеті громадянам запропонують самостійно заповнити відповідні дані в електронному кабінеті домашнього господарства, наприклад через смартфон.

«Заповнена інформація буде захищена спеціальним шифруванням, щоб обмежити доступ до персональних даних під час передачі на центральний сервер. Для тих, хто не хоче або не може самостійно заповнити дані в електронній формі, ми пропонуємо відповісти на питання традиційної анкети, які будуть мати представники команди перепису на спеціальному планшеті або смартфоні. Ці дані також захищені і будуть потрапляти на центральний сервер Держкомстату. В сумі вони дадуть нам розуміння про соціологію та демографію регіону, фактичну кількість мешканців та іншу інформацію без її персоналізації. Після аналізу ефективності такого способу можна буде провести не тільки всеукраїнський перепис населення 2020 року, але й перейти до наступного етапу – цифровізації інших подібних заходів: від електронних опитувань щодо важливих питань до виборів президента або Верховної Ради через смартфон», – повідомив Степан Кубів.

Він пояснив, якщо зібрати в один всі наявні електронні реєстри в Україні, можна отримати повну базу персональних даних українців: інформацію про освіту, професію, дохід, дату народження/смерті, зміну сімейного стану, родинні зв’язки, наявність дітей, їхню кількість, стать і вік та багато іншого. А технологія блокчейна дозволить захистити таку базу даних.