О четвертій ранку 29 жовтня Україна традиційно переходить на зимовий час: стрілки годинників переводяться на одну годину назад. Як підготувати організм, розповіла завідувачка покровської амбулаторії №3 Наталія Медведєва.

За спостереженням сімейної лікарки, більшість її пацієнтів без проблем переносять перехід на зимовий час, хоча є виключення. 

«Це ж на годину будуть більше спати, тому я думаю, що всі виспляться та прийдуть вчасно на свої робочі місця. Але у хворих на гіпертонічну хворобу можуть бути підвищення тиску, поганий сон, тривожність», – каже Наталія Медведєва. 

Цим категоріям людей бажано заздалегідь підготуватися, відкоригувавши режим дня, та бути уважними до свого організму ще зо два тижні після переходу.

А ось діти шкільного віку, на думку лікарки, скоріш за все, не відчують змін – зараз у них саме завершуються осінні канікули, отож вже наступного тижня з новими силами вони візьмуться за навчання.

Грудних малюків зазвичай годують на вимогу – лікарка каже, що це ідеально, аби вони комфортно перенесли часові зміни. У цілому в осінні дощові похмурі дні потрібно бути уважними до свого самопочуття.

«Багато хто хворіє у якихось кризових ситуаціях: спостерігаються підвищення тиску, поганий сон, головокружіння, головний біль. Треба відволікатися: на якісь позитивні передачі, можна займатись рукоділлям, можна поспівати, хтось розгодує кросворди. І в таку погоду короткочасні прогулянки не завадять», – пояснює лікарка.

Також важливо подбати про збалансоване харчування: в раціоні має бути більше рослинної та здорової їжі. А ось цигарки та алкоголь треба виключити. Крім того, зараз саме час пройти вітамінізацію. Обов’язковим у профілактичних дозах у холодну пору року є вітамін D.

Але найважливіше, за словами лікарки, – знаходити в позитивне навколо себе: бо, попри війну та її жахи, життя продовжується.

Детальніше про те, як підготувати організм до переходу на зимовий час – в сюжеті ТК «Орбіта».

Раніше Pokrovsk.news розповідав, які сезонні хвороби вже з'явились і чи продовжується вакцинація від COVID-19