Переведення годинників на зимовий або літній час – процес, започаткований у Великій Британії 1908 року. Тоді це було зроблено з метою економії енергоресурсів.

Скільки б не точилися суперечки з приводу доцільності цього процесу в Україні, які б аргументи не приводились, депутати Верховної ради не можуть дійти згоди, на якому часі залишатись – зимовому чи літньому.

Справа в тому, що в Україні досить велика відстань між східними та західними областями. Це робить неможливим життя в одному часовому поясі всією країною протягом року. За постійного зимового часу в східних областях сонце сходитиме близько 03:00, а темніти буде в районі 20:00. Якщо ж назавжди залишити літній час, то на заході країни схід сонця буде о 09:00, тож йти на роботу або до школи доведеться в темряві.

Немає з цього приводу єдиної думки й у населення та вчених. Прихильники переводу стрілок впевнені, що такий перехід економить електроенергію та енергоносії. Противники вважають, що це призводить до порушення біоритмів людини, погіршення здоров'я та зайвих витрат електроенергії орієнтовно на 13%, а її в умовах війни і так не вистачає.

На думку вчених, наявна система обчислення часу справді порушує ритм «неспання – сон». Людині потрібно пристосовуватись прокидатися та засинати в новий час. У зв'язку з цим погіршується самопочуття і працездатність.

Крім цього, переведення годинників підвищує захворюваність організму, збільшує ризик інфарктів та гіпертонічних кризів, збільшує кількість ДТП та спроб суїцидів. Позначається переведення стрілок і на дітях та школярах.

Але поки у вищих ешелонах влади шукають вірне рішення цього питання, ми все ж таки переходитимемо на зимовий час.

Традиційно в останню неділю жовтня, а цього року це 29 число, о 04:00 стрілки годинника потрібно буде перевести на одну годину назад. Гаджети зроблять це автоматично.

Учора ми повідомляли, що в Україні анонсували реформу вищої освіти, в якій зокрема скасовується заочна форма навчання.