Відтепер всі особи, які досягли пенсійного віку, можуть оформити пенсію, не виходячи з дому – надіславши відповідну заяву та необхідні документи, завірені електронним підписом, до місцевого управління Пенсійного фонду в електронному вигляді. Нову модель призначення пенсії «в один дотик» через веб-портал електронних послуг ПФУ презентували сьогодні, 19 серпня, спеціалісти Покровського об’єднаного управління Пенсійного фонду.

За словами заступника начальника управління Оксани Холодової, сервіс «в один дотик» є однією із складових частин системи надання послуг у сфері пенсійного забезпечення в електронній формі «Е-пенсія», що реалізується Пенсійним фондом України. Система передбачає поступове переведення в електронну форму надання послуг та організацію обміну даними з державними реєстрами з метою зменшення паперового документообігу.


«Раніше людині, аби оформити пенсію, потрібно було кілька разів приходити до управління ПФУ, – пояснила Оксана Холодова. – Послуга «в один дотик» у переважній більшості передбачає лише одне відвідування, й то вже після призначення пенсії: для того, щоб надати оригінали документів та забрати пенсійне посвідчення».

Спеціаліст також зазначила, що Донецький регіон – специфічний у сенсі великої кількості пільгових шахтарських пенсій, для призначення яких потрібен розширений пакет документів. Зокрема, йдеться про додаткові довідки про кожен із пільгових періодів роботи, які повинні надати підприємства. Трапляється, що частина з них припинила свою діяльність, інші знаходяться на тимчасово окупованій території. У таких випадках на збір документів потребується триваліший час, а іноді для підтвердження пільгового стажу необхідне прийняття судових рішень.

Більш детально про процедуру електронного подання документів для призначення пенсії розповіла начальник відділу супроводження інформаційних систем та електронних реєстрів №2 Покровського об’єднаного управління ПФУ Оксана Кирилова.


Як зазначила спеціаліст, для призначення пенсії на веб-порталі електронних послуг Пенсійного фонду України спочатку необхідно зареєструватися на сайті https://portal.pfu.gov.ua.

Здійснивши вхід на сторінку, в переліку послуг слід вибрати пункт «Заява на призначення пенсії». Після цього увійти та авторизуватися в особистому кабінеті на веб-порталі за допомогою електронного ключа (цифрового підпису). Такий підпис можна отримати в будь-якому акредитованому центрі сертифікації ключів. Зазвичай ключ знаходиться на зовнішньому носії, з якого переноситься при входженні до системи ПФУ.

Заповнивши нескладні розділи стандартної заяви (в тому числі вказавши орган ПФУ, територіальне відділення, в яке особа бажає подати заяву, вид пенсії, відділення банку та номер рахунку, на який будуть надходити пенсійні виплати), можна переходити до розділу «Документи», де необхідно прикріпити відскановані копії паперових оригіналів паспорту, довідки про присвоєння ідентифікаційного коду та відомостей з трудової книжки. Завантажувані зображення повинні бути чорно-білими та не перевищувати розміри, вказані на сайті. Якщо документ має кілька сторінок, він повинен прикріплюватися як один файл.

При заповненні заяви система формує дані автоматично і вказує, де необхідно виправити помилки, якщо вони з’явилися, або які поля були пропущені, і їх потрібно заповнити.

Після того як звернення буде заповнене повністю, зазначені особисті контакти, слід вибрати опцію «Сформувати заяву», підписати її цифровим підписом та адресувати до підсистеми «Звернення» для розгляду безпосередньо Пенсійним фондом.

«Після надходження заяви до управляння вказані в ній дані та прикріплений пакет документів перевірить спеціаліст відділу обслуговування громадян, – продовжує заступник начальника відділу обслуговування громадян №2 Покровського ОУПФУ Юлія Баутіна. – Якщо виявиться, що не вистачає документів, які впливають на право призначення пенсії, заявникові буде направлене повідомлення, і заява не буде розглядатися до отримання повного пакету. Якщо з документами все добре, того ж дня заява з відділу обслуговування передається до відділу призначення й перерахунку пенсій».

Коли пенсія вже призначена, заявнику до особистого кабінету на веб-порталі ПФУ та за бажанням – у вигляді СМС на зазначений номер телефону прийде повідомлення про проходження ідентифікації. Для цього необхідно особисто звернутися до управління, до якого була подана заява, маючи при собі оригінали документів. Виплата пенсій розпочнеться з наступного виплатного періоду після призначення.

Оксана Холодова повідомила, що нова електронна послуга лише починає впроваджуватися, система працює в тестовому режимі. На сьогоднішній день до Покровського об’єднаного управління ПФУ подано лише дві заяви, обом особам, що звернулися, пенсії вже були призначені.