За минулі три доби чергові караули ДПРЗ-9 здійснили більше 20 виїздів на гасіння пожеж на відкритих територіях. Про це повідомляється на сторінці рятувальників у Facebook.

Причиною переважної більшості з 22 пожеж, що сталися за останню добу на території Донеччини, є людська недбалість, необережне поводження з вогнем, а також навмисне випалювання трави та сміття.

«Ви наче з новою силою активізувались, аби весняне свіже повітря перетворити на купу попелу що літає і осідає всюди, а зелену травичку – на суцільне згарище! А скількох тваринок ви позбавили життя та домівок, це навіть уявити страшно!

Ми шалено обурені, що на вас не діють ані штрафи, ані совість!

Весна ж тільки почалась, а ви вже за пару місяців влаштували на території України близько 13000 пожеж на відкритих територіях і в природних екосистемах», - обурюються рятувальники.

На жаль, більшість громадян не усвідомлюють, що випалювання сухостою є дуже небезпечними. Вони завдають значної шкоди довкіллю - у вогні гинуть тварини та птахи. Крім того, потрібно лише декілька хвилин, аби вогонь перекинувся на житловий сектор та перетворив помешкання громадян на попіл.

Випалювання сухої трави - злочин проти природи, за який передбачена адміністративна, а в окремих випадках і кримінальна відповідальність.

Відповідно до ст.245 Кримінального кодексу України від 5 квітня 2001 року № 2341-III, знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення вогнем чи іншим загальнонебезпечним способом – караються штрафом від 300 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк від двох до п'яти років, або позбавленням волі на той самий строк.

Ті самі дії, якщо вони спричинили загибель людей, масову загибель тварин або інші тяжкі наслідки, - караються позбавленням волі на строк від п'яти до десяти років.

Рятувальники Донеччини закликають громадян суворо дотримуватися правил пожежної безпеки, особливо під час відпочинку на природі, і не провокувати виникнення пожеж в екосистемах; берегти унікальну флору і фауну рідного краю.

Відео – Іра Романюк