Верховна Рада підтримала за основу законопроект № 2047-д, спрямований на ліквідацію корупційної схеми при оцінці вартості нерухомості, інформує 112 Україна.

Законопроект № 2047-д передбачає, що власник майна зможе розрахувати оціночну вартість об’єкта за допомогою Єдиної бази, і тільки якщо не погодиться із результатами проведеної автоматично оцінки - буде звертатися до людини-оцінювача.

Зареєструвати звіт у Єдиній базі можна буде, якщо оцінювач назве суму, яка відрізняється від встановленої автоматично не більше ніж на 25%. Якщо різниця більша, у реєстрації звіту буде відмовлено, а оцінювач зможе протягом 5 днів звернутися до Фонду державного майна України (ФДМУ), який внесе до Єдиної бази результат рецензування.

Довідка про оціночну вартість коштуватиме 2,5% прожиткового мінімуму для працездатних осіб (цьогоріч - це 48 грн). Реєстрація звіту про оцінку коштуватиме 10% від тієї ж суми (у поточному році це 192 грн). Ці гроші будуть скеровувати до держбюджету. Нотаріуси зможуть користуватися Єдиною базою для перевірки даних безоплатно.

Довідка про оціночну вартість об’єкта буде чинною протягом 30 календарних днів.

Оцінювачі зможуть зареєструвати звіт про оцінку майна виключно за допомогою кваліфікованого електронного підпису. При цьому звіту присвоюється унікальний реєстраційний номер, без якого звіт про оцінку є недійсним.

Як і раніше, дохід від продажу нерухомості визначається, виходячи з ціни у договорі куплі-продажу, але не нижче оціночної вартості (встановленої автоматично системою або оцінювачем)

Інформація з Єдиної системи про нерухомість та її вартість, у тому числі звіти про оцінку має бути відкритою із прямим неавторизованим доступом та можливістю завантажити у формі відкритих даних. Така інформація має у режимі онлайн оприлюднюватися на офіційному сайті ФДМУ. Виключення - персональні дані; захищена законом таємниця (але до таких даних не відноситься інформація про оцінювачів).

Фонду держмайна мають намір доручити до 1 січня 2020 року відключити від Єдиної бази всі авторизовані електронні майданчики (ті самі «прокладки», які й забезпечували функціонування схеми, відомої під назвою «майданчики Яценка»).

ФДМУ має до початку нового року забезпечити роботу Єдиної бази разом із модулем електронного визначення оціночної вартості нерухомості. Держава в особі Фонду матиме права інтелектуальної власності на Єдину базу та її програмне забезпечення.

Зауважимо, у Податковий кодекс внесли норми про модуль електронного визначення оціночної вартості об’єкта разом із скандальними нормами про авторизовані майданчики. Ефективність застосування механізму залежатиме від реалізації, зокрема якості захисту Єдиної бази і безпосередньо модулю від незаконного втручання.

Першу спробу створити схему з оцінюванням нерухомості зробили ще у 2012 році - тоді ФДМУ видав три укази, за якими оцінку нерухомості могли проводити лише сертифіковані оцінювачі і врешті сертифікували тільки «потрібних». Схему ліквідували у 2014 році.

З початку 2018 року набув чинності бюджетоутворюючий закон про зміни до Податкового кодексу, який, окрім іншого, передбачав, що оцінювачі зобов’язані вносити дані про звіти не напряму в Єдину базу, як було раніше, а через авторизовані електронні майданчики. На практиці на даний момент функціонує чотири авторизованих ФДМУ електронних майданчика, які стягують з оцінювачів за реєстрацію звітів та нотаріусів за перевірку реєстрації по 680-1800 грн.