Паління є однією з найбільш розповсюджених звичок, які завдають шкоди здоров’ю людини та суспільству в цілому. Від тютюнової залежності страждають усі прошарки населення, в тому числі жінки та підлітки. Щороку від хвороб, пов’язаних з палінням, помирають майже 5 млн. людей у світі (це і серцево-судинні захворювання, і онкологічні хвороби, захворювання органів дихання та шлунку, хвороби малюків, якщо палить вагітна жінка).

В Україні палять 62% чоловіків старше 15 років та 20% жінок. Україна друга країна в світі (після Чилі), де курять 30% підлітків. Якщо у світі на одного чоловіка, що палить, припадає у середньому 870 випалених цигарок у рік, то у нас 1500-1800. Кожен рік кількість людей, що палять, збільшується на 100 тис.

Як діє паління на різні органи і системи

Серцево-судинна система. Після кожної випаленої цигарки збільшується число ударів серця, його хвилинний об’єм, збільшується артеріальний тиск. Звужуються периферичні артерії, можлива наявність тромбів. Збільшується ризик ішемічної хвороби серця та мозкового інсульту. Спазм судин нижніх кінцівок може привести до облітеруючого ендартеріїту, який вражає більше чоловіків. Це захворювання може привести до гангрени, а в подальшому – до ампутації нижніх кінцівок.

Легенева система. Всім знайоме таке захворювання як бронхіт людини, що палить. В бронхах виробляється велика кількість слизу, зявляється кашель, звужуються дихальні шляхи, порушується легенева тканина та судини, які в ній знаходяться. Порушується ритм дихання, людина худне, зменшується кількість фізичних навантажень.

Онкологічні захворювання. Тютюновий дим має в своєму складі більше 40 різних канцерогенів, які діють як стимулятори росту пухлин. Паління називають основною причиною виникнення злоякісних новоутворень губ, ротової порожнини та гортані, стравоходу, трахеї, бронхів, легень. Паління спільно з вживанням алкоголю викликає ризик виникнення раку стравоходу та шлунку. Виявлений зв’язок між палінням та раком сечового міхура, а також з раком молочної залози.

Тютюн є причиною 20-30% усіх смертей в різних країнах світу. Більше 30 захворювань, які виникають від паління, не проявляються протягом довгого часу, а потім з роками курцю приходиться розплачуватися за все своїм здоровям. Людина, що палить, живе на 8 років менше. Згідно даних ВООЗ, кожні 6,5 секунди на земній кулі від хвороб, пов’язаних з палінням, помирає 1 людина.

Як зменшити шкоду на організм людини цієї пагубної звички

Лікарі радять цим людям їсти більше риби. Шкіру від наслідків паління можуть врятувати харчі, до складу яких входе вітамін «Е» (м’ясо, молоко, кукурудзяне масло). Всім, хто палить, потрібний вітамін «С» (цитрусові, цвітна капуста, петрушка,баклажани). Два помідори в день є хорошою профілактикою раку, а також шпинат та абрикоси. Волоські горіхи заспокоюють нерви та зменшують кашель.

Назвати паління звичкою – це дуже гуманно, бо це є розповсюджений вид залежності. Перша стежка, що веде до наркотиків, це є перша цигарка, пізніше приправлена наркотичним зіллям. Звичка – це друга натура, а людина все частіше стає рабом своїх звичок, серед яких найрозповсюдженіший – це тютюнопаління.

Спеціалісти стверджують, що боротися зі шкідливою звичкою не так вже й важко, як здається. Головне, щоб це стало метою. Серед важливих причин позбавитись тютюнопаління можуть бути здоров’я майбутньої дитини, тяжка хвороба, де на перше місце виступає страх за життя.

Що можна запропонувати молоді: якщо вони хочуть бути сучасними, модними, успішним – головне, це бути здоровими! Відмовтесь від паління, зробіть перший крок до здоровя, до краси, до успіху!

Інформацію надано покровським Центром ПМСД