Зима приносить не лише приємний білий сніг і потріскування морозу під підошвами. Дуже небезпечна ожеледиця на дорозі, яку можна очікувати щодня. Так сталось і вчора, 28 грудня, коли після снігопаду та морозу пішов дощ та температура впала до нуля градусів.

Така зміна погоди змушує бути уважними не лише водіїв, а й пішоходів, адже ризик травмування дуже великий, коли під ногами слизько, та пішохід у будь-який момент може впасти.

Ожеледиця – це тонкий шар льоду на поверхні землі, що утворюється після відлиги або дощу в результаті похолодання, а також замерзання мокрого снігу і крапель дощу. Практика свідчить, що найбільшої шкоди завдає не стільки товщина ожеледних відкладень, скільки вітер під час ожеледиці, коли його швидкість перевищує 10 м/с. Щороку через неправильну поведінку під час ожеледиці страждають люди, отримуючи серйозні травми.

Як повідомив лікар-травматолог поліклінічного відділення Покровської клінічної лікарні інтенсивного лікування Микола Шекманов, за листопад та грудень місяць цього року до нього звернулося вже 274 хворих з різними видами травм. Тільки вранці 29.12.2021 р. вже звернулося троє травмованих на вулиці з переломами нижніх кінцівок.

Щоб цього не трапилося, дотримуйтесь простих правил поводження під час ожеледиці.

Якщо на вулиці суцільний лід, ходити краще не поспішаючи, дрібними кроками, коліна трохи зігнути, наступати на всю підошву, не піднімати ноги високо. Слід всю свою увагу сконцентрувати на процесі руху, не відволікатися на розмови по телефону чи інші подібні речі.

Варто шукати ділянки без льоду, вздовж бордюрів, де влітку росла трава, на яких можна перепочити та вільно пройти декілька кроків.

Під час падіння намагайтесь присісти та нахилити голову вниз. Так можна відновити рівновагу або ж зменшити можливі наслідки падіння.

Узимку, особливо коли слизько, краще не носити взуття на високих, а особливо на тонких підборах. Краще обирати взуття з глибоким протектором на підошві. Зимове взуття повинне бути не лише теплим, а мати рівну не слизьку підошву, інакше падіння буде важко уникнути.

Одяг має бути в міру легким за вагою, і не занадто довгим, щоб не закривати огляд простору під ногами.

Не тримайте руки в кишенях – це збільшує ймовірність не тільки падіння, але й більш важких травм, особливо переломів, тому краще одягніть теплі рукавиці.

Руки не повинні бути зайнятими важкими сумками чи пакетами. Якщо у вас з собою сумка, то вона повинна бути тільки такою, що можна носити через плече.

Обходьте металеві кришки люків. Як правило, вони покриті льодом. Крім того, вони можуть бути погано закріплені і перевертатися, що додасть ще більше травм.

Не прогулюйтеся краєм проїжджої частини дороги. Це завжди небезпечно, а на слизьких дорогах особливо. Можна впасти під колеса автомобілів. Автомобіль може виїхати на тротуар, якщо дуже слизько.

Не перебігайте проїжджу частину дороги під час снігопаду та в ожеледицю. Пам’ятайте, що в ожеледицю значно збільшується гальмівний шлях машини і падіння перед автомобілем, що рухається, приводить як мінімум до каліцтв, а можливо і до загибелі.

Небезпечні й прогулянки в ожеледицю в нетверезому стані. У стані сп’яніння травми частіше всього важкі, всупереч переконанню, що п’яний падає завжди вдало. У стані сп’яніння люди не такі чутливі до болю і за наявності травми своєчасно не звертаються до лікаря, що згодом додає ще більше проблем і неприємностей.

Як поводитись після падіння

Якщо ви впали і через деякий час відчули біль в голові, нудоту, біль в суглобах, утворилися пухлини – терміново зверніться до лікаря, інакше можуть виникнути ускладнення з поганими наслідками.

Якщо після падіння ви не в змозі піднятися, кличте на допомогу та викликайте швидку допомогу.

Уважність та обережність кожної людини - є основними правилами в профілактиці травматизму, тому виходячи на вулицю в негоду, треба оцінювати кожен крок.

Під час ожеледиці не виходьте без потреби на вулицю, зачекайте доки не приберуть сніг і не розкидають пісок на обмерзлий тротуар.

Матеріал надано фахівцями КП «ЦПМСД»