Відсоток людей, хворих на онкологію, в Україні зростає. Цьому сприяють екологічна ситуація, підвищений рівень стресу, а також те, що багато людей нехтують профілактичними оглядами. Як пройти обстеження в Покровську, аби виявити хворобу на ранній стадії та вчасно розпочати лікування, розповіли в Центрі первинної медико-санітарної допомоги.

Як зазначають фахівці Покровського ЦПМСД, людина, яка хоче перевірити стан свого здоров'я, може звернутися до свого сімейного лікаря. Той надасть направлення на певні обстеження, які входять до безкоштовного пакету. 

«Пацієнти звертаються до нас, вже коли є якась скарга за станом здоров'я. Просто на профілактичний огляд приходять дуже рідко. Так, коли пацієнт хоче перевірити своє здоров'я, ми надаємо йому відповідні направлення на безкоштовні обстеження», – розповіла сімейна лікарка ЦПМСД Катерина Ярова.

До переліку безоплатних обстежень входять загальний аналіз крові та сечі, обстеження на рівень холестерину – для людей старше 40 років, флюорографія (один раз на рік) та мамографія (один раз на 2 роки). Також є можливість пройти обстеження на наявність прихованої крові в калі для виявлення ранньої стадії онкології прямої кишки.

Якщо під час первинного обстеження лікарі виявляють відхилення від норми, тоді пацієнту буде видано направлення на подальший огляд у вузьких спеціалістів та запропоновано профільне лікування.

Прийоми в Покровську проводить завідувач операційного відділення Обласного територіального медичного об'єднання міста Краматорськ Михайло Глянько. За його словами, онкологічний диспансер працює у звичному режимі.

«Захворюваність така сама, як і в довоєнний період. Обслуговуємо всіх, хто звертається до нас, в повному обсязі. Також на нашій базі проводяться операції, зокрема гінекологічного та мамологічного характеру, абдомінальної хірургії, операції на печінці, щитоподібній залозі, на лор-органах. Деякі фахівці виїхали, але попри це всі, хто звертається до нашого диспансеру, отримують діагностику, консультацію та лікування. Ми маємо змогу в повному обсязі проводити оперативне втручання, працює хімієтерапевтичне відділення та променева терапія. Також у нас є можливість консультувати людей фахівцями з інших областей, які приїздять до нас», – розповів лікар хірург-онколог вищої категорії Михайло Глянько.

Також фахівці зазначають, що кожна жінка повинна серйозно ставитися до свого здоров'я та в будь-якому віці регулярно відвідувати гінеколога.

«Кожна жінка повинна проходити огляд у гінеколога щонайменше один раз на рік. Вона приходить до нас на огляд в жіночу консультацію, ми її оглядаємо, беремо цитологічний мазок  та проводимо мамологічний огляд, а також даємо направлення на аналізи. Зараз доволі часто у жінок приходять погані цитологічні мазки. Але ми проводимо додаткове обстеження, й аналізи приходять вже покращені. Звісно, бувають випадки, коли ми направляємо жінок на консультацію до онко-гінеколога», – зазначила завідувачка консультативно-поліклінічного відділення Перинатального центру II рівня Світлана Пономарьова.

Детальніше – в сюжеті ТК «Орбіта».