До Всесвітнього Дня боротьби з раком шийки матки, який відзначався 4 лютого, проводиться місячник профілактики онкологічних захворювань у жінок.

Це захворювання стоїть на другому місці у світі серед видів раку у жінок. 90% випадків раку шийки матки реєструється в країнах з низьким рівнем добробуту населення. Це не хвороба минулого, а хвороба бідності. Кожні дві хвилини у світі від раку шийки матки помирає одна жінка. В Україні щодня помирають шість жінок.

Щороку рак шийки матки вражає у світі майже 500 тисяч та веде до смерті близько 280 тисяч жінок. Ризик захворюваності раком шийки матки лишається високим у віці 20-30 років. За статистикою смертності в 2019 р. від раку статевих органів у Покровську померло 13 жінок, а це - четверте місце серед випадків онкохвороб у жіночого населення.

За останні п’ять років в Україні захворюваність на цю хворобу зросла на 12%, а занедбані випадки в 3-4 стадіях складають 38,9%. У 4 жінок із 10 захворювання виявляється на пізніх стадіях.

Діагностувати рак шийки матки допомагають цитоморфологічні дослідження. Лікар гінеколог проводе забір матеріалу при обстеженні жінки за допомогою піхвових дзеркал шляхом соскобу з поверхні шийки матки за допомогою шпателя та щіточки (ці інструменти є в гінекологічному наборі № 1, який повинна мати з собою кожна жінка при профогляді). Це дослідження може зробити кожна жінка в жіночій консультації з 8-00 до 10-00. Потім мазки надходять до лабораторії для підтвердження або відсутності захворювання.

Кожна жінка раз на рік повинна відвідати лікаря гінеколога для обстеження на онкопатологію. Жінки, які знаходяться на диспансерному нагляді, ВІЛ-інфіковані – повинні проходити огляд у лікаря-гінеколога двічі на рік.

Цитоморфологічне дослідження епітелію шийки матки є обов’язковим тестом, який дозволяє виявити передракові зміни епітелію шийки матки на самих ранніх стадіях. Для більш достовірних показників жінка повинна напередодні проконсультуватися з лікарем та виконати всі вказівки.

Причиною змінювання клітин шийки матки можуть бути такі захворювання:

  • гонорея;
  • трихомоніаз;
  • вірус папіломи людини;
  • генітальний герпес;
  • хламідії;
  • кандидоз;
  • дистрофічний вагініт у менопаузі.

Факторами ризику розвитку раку шийки матки є:

  • ранній початок статевого життя;
  • часта зміна полових партнерів;
  • наявність хронічних гінекологічних хвороб.

При будь-яких скаргах жінки та наявності симптомів захворювання, вона повинна обстежитися у лікаря гінеколога та користуватися індивідуальними засобами захисту при статевому житті.

Інформацію надала заступник директора Перинатального центру у складі ПКЛІЛ поліклінічного відділення Світлана Олександрівна Мустяц