Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець звернувся до прем’єр-міністра щодо змін у механізмі виплати допомоги на проживання внутрішнім переселенцям, які наберуть чинності з березня 2024 року. Про це омбудсман повідомив у своєму Telegram-каналі.

«За попередніми оцінками, потенційно 1 мільйон ВПО може втратити право на допомогу, що може мати значні негативні наслідки для людей, які вже постраждали від війни. Для більшості ВПО допомога на проживання – єдине джерело доходу. Втрата цієї допомоги може позбавити їх доступу до базових потреб та житла», – зазначив Дмитро Лубінець.

Читайте також: Допомога на проживання для ВПО: хто має звернутися із заявою про продовження виплат

У зверненні омбудсман акцентував увагу на тому, що Уряд не запровадив дієвих механізмів для заохочення ВПО до працевлаштування, що скасування виплати допомоги може стимулювати ВПО до повернення на ТОТ, небезпечні території або переміщення до інших країн.

Він також зазначив, що  використання значних фінансових ресурсів для евакуації із зони бойових дій стає нераціональним, коли людям відмовляють у базовій підтримці після переміщення, що спонукає їх повертатися назад.

«Сподіваюсь, що Уряд перегляне зміни щодо допомоги ВПО з урахуванням викладених зауважень у моєму зверненні», – повідомив Дмитро Лубінець.

Раніше Pokrovsk.news повідомляв, що всім переселенцям, які отримували допомогу до 1 лютого 2024 року, Кабмін автоматично продовжив виплати до 1 березня. Після цієї дати виплата допомоги автоматично продовжиться ще на 6 місяців кільком категоріям ВПО, які не мають можливості працювати. Деяким вразливим категоріям переселенців допомога може бути продовжена після додаткового звернення.