Протягом п’яти місяців поточного року поліцейські Донеччини зареєстрували 726 шахрайств. У кожному четвертому випадку підозрюваних встановлено і притягнуто до кримінальної відповідальності. Загалом з початку року поліцейські розкрили 194 шахрайства. Про це повідомляє сайт поліції Донеччини.

На першому місці за кількістю випадків серед шахрайств - викрадення коштів з банківських карток – 211. Відбуваються під час телефонної розмови: потерпілий надає інформацію про номер рахунку, кодове слово, паролі, переказує зміст текстових повідомлень, що надходять на його мобільний телефон.

Приблизно стільки ж складають афери щодо купівлі або продажу товарів за заниженими цінами через інтернет-сайти OLX, Aukro, RST та інші – 166. Під час угоди шахрай отримує завдаток, а замовлений товар не надсилає адресату або потерпілому надсилають неякісний товар.

Сайти-двійники

Сьогодні в сфері онлайн-покупок на Донеччині поширюється нова злочинна стратегія. Шахраї використовують метод фішинга, який спрямований на отримання даних користувача – логіна, пароля, номера картки, CVV-кода. Фішингові сайти копіюють реальні до дрібниць.

Злочинці обманом змушують громадян переходити на фішинговий сайт OLX-доставки, який відрізняється від справжнього лише однією літерою доменного імені.

Людина вводить реквізити своєї банківської картки, відкриваючи доступ до рахунку, з якого зловмисники відразу знімають гроші.

Як це працює? Аферисти розміщують на сайті оголошення про продаж, скажімо, телефону. Під час переговорів продавець заманює покупця знижкою і коли той радісно погоджується, надсилає посилання, нібито на сервіс OLX-доставки. Покупець оплачує товар, перейшовши за посиланням. На перший погляд – покупка надійна. Потерпілий не підозрює, що сайт фейковий, а шахраї отримали не тільки гроші за телефон, але й все, що було на картці.

«Вікна замовляли?»

Ще одна «нова стара» схема, популярна зараз, - виманювання коштів під виглядом встановлення пластикових вікон. За останній місяць до поліції надійшло два таких повідомлення від мешканців Покровська і Дружківки.

Зловмисники пропонують встановити металопластикові профілі за демократичними цінами. Виглядає все солідно: робітники роблять заміри, укладають офіційний договір з печаткою і беруть передоплату – 50-80% від суми. У Покровську «представники» фірми навіть мали при собі мобільний термінал, і пенсіонер перерахував їм 30 тисяч гривень.

Потім злочинці зникають. Але шахраю з Дружківки це не вдалося: поліцейські оперативно його розшукали.

Притягнути до відповідальності псевдофахівців зі встановлення вікон складно. Шахраї готуються заздалегідь і створюють для себе «шпарини» у договорах. Як фігуранти і розраховують, потерпілі не читають те, що написано дрібним шрифтом.

Читайте дрібний шрифт

Щоб зберегти свої гроші, треба бути пильним:

- не переходьте за посиланнями від незнайомців і не вводьте персональні дані. Оформлюйте покупку лише всередині платформи, на офіційному сайті OLX. Деталі обговорюйте в чаті OLX, не переходячи у сторонні месенджери;

- перевіряйте адресу сайту - одна зайва або інша літера означає, що сайт несправжній. Перевірити фішингові сайти також можна за допомогою «бази шахраїв» - у сервісі кіберполіції stopfraud;

- уважно читайте договір, особливо параграфи, що написані дрібним шрифтом. Не довіряйте працівникам компаній на слово, навіть якщо вони на вигляд як професіонали;

- звертайтеся до поліції.