Заборгованість перед гірниками державних шахт в Україні нині становить, за офіційною статистикою, 1 млрд. 890 млн. 831,7 тис. грн. Про це повідомляє «Укрінформ»  із посиланням на голову НПГУ Михайла Волинця.

«Офіційна статистика заборгованості перед гірниками держшахт сягнула 1,89 млрд. грн. Неофіційна на порядок вища, бо додається не зазначений у статистиці борговий шлейф перед працівниками підприємств Віктора Вишневецького та гірниками «Краснолиманської». Станом на 11 грудня заборгованість перевищила 2 млрд. грн.», - написав профспілковий лідер.

В опублікованій ним таблиці заборгованості перед підприємствами Міненерговугілля значиться, що борг вугільним підприємствам Донецької області становить 836 млн. 228,1 тис. грн., і найбільша заборгованість перед гірниками ДП «Селідіввугілля» - 301 млн. 14,1 тис. грн.

Також зазначається, що борг шахтарям державних підприємств Луганської області становить 470 млн. 57 тис. грн., Львівської області – 491 млн. 992 тис. грн., Волинської області – 92 млн. 554,6 тис. грн.

Ще у листопаді в держбюджеті передбачили 1,4 млрд. грн. на виплату зарплати гірникам до кінця року та погашення заборгованості, що виникла на цей час. Джерело коштів - обов’язкові виплати НАК «Нафтогаз» та АТ «Укрнафта» до держбюджету.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль ще 2 грудня запевнив, що 1,4 млрд. грн., які мають бути виплачені шахтарям, надійдуть найближчим часом.