Сьогодні, 13 січня, – 9 роковини розстрілу пасажирського автобуса під Волновахою. Про це повідомляють у Донецькій обласній державній адміністрації.

«Цього січневого дня 2015 року близько 14:30 російські окупанти з системи «Град» розстріляли блокпост, розташований поблизу села Бугас у Волноваському районі. Загарбники випустили понад 40 снарядів. Один з них розірвався поруч з пасажирським автобусом «Златоустівка – Донецьк», який перевозив мирних жителів. Унаслідок цієї цинічної атаки рашистів, яку прокуратура кваліфікувала як терористичний акт, загинули 12 пасажирів і 19 були травмовані», – йдеться в повідомленні.

Відеозаписи з місця події та знайдені частини ракет підтвердили, що обстріл був вчинений із російських установок «Град» з міста Докучаєвська, розташованого на непідконтрольній частині Донеччини.

У березні 2017 року СБУ повідомила, що, за даними слідства, виконавцем цієї атаки був так званий «артилерійський батальйон 5-ї мотострілецької бригади «Оплот». Командував обстрілом полковник рф Анатолій Сінєльніков, а безпосереднім виконавцем терористичного акту був громадянин України, командир батальйону бригади «Оплот» Юрій Шпаков. Ще в квітні 2014 року він вступив до терористичної організації окупаційної влади рф на Донеччині, а в подальшому очолив одне з її незаконних збройних формувань.

У 2021 році Куйбишевський районний суд Запорізької області заочно засудив Юрія Шпакова до довічного ув'язнення з конфіскацією майна.

Раніше Pokrovsk.news повідомляв про наслідки ворожих обстрілів Донеччини за 12 січня.