Чому ленд-ліз досі не працює, розповів журналіст «Голосу Америки» Остап Яриш.

Журналіст зазначає, що ленд-ліз – це додатковий інструмент і лише одна з програм, за якою Україна може отримувати американську зброю, але в оренду чи в позику. Тобто потім надане озброєння доведеться або оплачувати, або повертати.

«Натомість за рештою програм США надають зброю Україні безоплатно та в необмежене користування. На ці програми Конгрес виділяє бюджетні гроші, і поки ці гроші є, Білий дім бажає використовувати їх», – підкреслює Остап Яриш.

За словами журналіста, люди роблять неправильні висновки, думаючи, що ленд-ліз дасть можливість Україні отримувати зброю в необмеженій кількості. 

«Дехто думає, що ленд-ліз виведе поставки зброї від США на новий рівень і що їх буде значно більше, що Україна отримає найсучасніші літаки, танки, ракети – стільки, скільки забажає. Але це не так», – каже Остап. 

За його словами, ленд-ліз не проводить до автоматичного збільшення поставок. 

«Ленд-ліз не розблоковує нових видів озброєнь. Він не означає автоматичного збільшення поставок. Надання тієї чи іншої зброї залежить від політичного рішення США. Ленд-ліз – це про механізм поставок, а не про те, що буде в пакетах допомоги», – каже Остап Яриш.

Суть цієї програми полягає в тому, що в разі відмови Конгресу затвердити нове фінансування для України, Білий дім зможе активувати ленд-ліз та продовжити постачання озброєння в оренду чи позику. Проте конкретні позиції визначатиме американська адміністрація.

В українському посольстві у Вашингтоні працюють над тим, щоб продовжити термін дії закону про ленд-ліз на 2024 рік, аби зберегти цей додатковий інструмент підтримки. 

«Палата представників таке рішення вже ухвалила, тепер його також потрібно синхронізувати із Сенатом. В такому разі в Білого дому залишиться опція продовження поставок зброї для України, навіть якщо через ті чи інші причини Конгрес не виділить на це нових грошей», – додає журналіст.