Кущі, дерева та квіти прокидаються від зимового сну, тож у садівників Донеччини зараз багато роботи. Поради щодо догляду за рослинами дала садівниця з Покровська Люся Патрікєєва.

У її садку, який розташований на шести-семи сотках землі, – велика кількість хвойних рослин. Навесні вони завжди потребують посиленої уваги.

«Всередині може бути ось таке пожовтіння. Це природно у хвойних рослин. Усе це потрібно очистити. А цю тую ще пошкодило снігом та ожеледицею. Ось це потрібно обов’язково обрізати, бо якщо його залишити, воно почне пріти, і рослина може загинути» , – розповіла садівниця.

Після обрізки засохлої хвої всередині куща його бажано зв’язати докупи. Найчастішою причиною пожовтіння хвойних рослин Люся Патрікєєва вважає помилки у догляді.

«Часто на соснах, коли почне розкриватися перший приріст, заводиться гусениця. Вона зеленого кольору, і її відразу не видно. І багато хто каже: о, приріст підмерз. А я відповідаю: так морозів уже немає, ви подивіться уважніше – там гусінь сидить. І вона виїдає майже повністю дерево. Тому важливо  завчасно обробляти сосни від шкідників», – розповіла пані Люся.

У спеціалізованому магазині хімічних препаратів та добрив підтверджують, що після зими у багатьох рослин пожовкла хвоя, вони виглядають слабкими. Головною причиною продавчиня Світлана називає підвищену вологість, яка сприяє розповсюдженню інфекцій. Вона радить огороджувати хвойні рослини, особливо маленькі, аби домашні тварини не робили під ними туалету. Вирішити проблему можна і застосувавши певні препарати.

Щодо плодових дерев, їх теж треба обробляти проти хвороб та шкідників. Також садовим рослинам необхідне підживлення. Детальніше про це – в сюжеті ТК «Орбіта».

Раніше покровський садівник Віктор Масюк давав поради, як посадити персик.