Норвезька рада у справах біженців (NRC) на своєму сайті повідомила про старт подачі заявок на грошову допомогу.

З 24 лютого 2022 року Норвезька рада у справах біженців реалізувала велику програму багатоцільової грошової допомоги для осіб, які постраждали через воєнні дії. Отримані кошти можна витратити на різні потреби, залежно від пріоритетів і обставин сім'ї. Допомога призначена для найбільш вразливого населення, яке постраждало від воєнних дій на всій території України.

Критерії вразливості

На жаль, організація має обмежені ресурси і не може допомогти всім. На основі цього встановлений набір критеріїв для надання грошової допомоги. Вони включають людей поблизу лінії фронту, постраждалих від нещодавніх подій та тих, хто проживає на території поза контролем уряду України. На отримання грошової допомоги також можуть претендувати переміщені особи, які були вимушені залишили свій дім. Якщо ви раніше отримували грошову допомогу від NRC чи іншої організації, ви можете бути позбавлені пріоритету допомоги залежно від ваших поточних обставин.

Рекомендації щодо процесу

Подача заявки не означає, що вас автоматично обрано для отримання грошової допомоги. NRC переконується у відповідності для програми і ретельно перевіряє заявки, щоб допомогти найбільш вразливим категоріям населення.

Будь ласка, майте на увазі, що будь-які помилки в процесі подання заявки можуть призвести до скасування або затримки її перегляду. Наприклад, серед поширених помилок: ім'я або прізвище, яке вказане неправильно, неповний ідентифікаційний податковий номер (ІПН), неправильно вказаний номер телефону.

Політика NRC визначає, що: 1) подача заявки є безкоштовною; 2) вказана платформа є єдиним офіційним способом отримання грошової допомоги від NRC; 3) при заповненні заявки необхідно відповісти на всі запитання.

У рамках заявки вам слід надати особисті дані. Ваші дані залишаться в безпеці та будуть доступні лише співробітникам NRC, що беруть участь в процесі перегляду заявок. Дані будуть зберігатися на сервері NRC лише стільки, скільки це необхідно.

Увага!

В Україні виявлено кілька схем шахрайства. У деяких випадках шахраї намагаються виглядати як NRC та запитувати особисті дані. Часто шахраї проситимуть номер банківської картки. Будь ласка, майте на увазі, що NRC ніколи не запитуватиме номер банківської картки, PIN-код чи CVV-код. Якщо ви отримаєте електронного листа, SMS чи повідомлення в соціальних мережах, яке виглядає підозріло, не відповідайте на них. Ви можете перевірити чи є цей канал зв'язку офіційним, звернувшись на безкоштовну гарячу лінію NRC за номером 0 800 302 007.

Після завершення процесу подання заявки команда NRC обробить інформацію і прийме рішення про заявку протягом 3-4 тижнів. Проте, якщо в заявці виявляться помилки, процес може затриматися.

Поради щодо подачі заявки

Перед тим, як почати процес подачі заявки, переконайтеся, що послуги GPS на вашому пристрої ввімкнені. В рамках процесу працівники NRC будуть перевіряти ваше місцезнаходження, тому не прийматимуть заявки без дійсної геолокації. Для отримання додаткових вказівок з увімкнення місцезнаходження GPS перегляньте це посилання.

У деяких випадках просять вказати конкретну інформацію (таку як ІПН) для уникнення подвійного отримання допомоги із іншими гуманітарними організаціями. Використання цієї інформації захищено угодою про обмін даними.

Якщо ваша заявка на грошову допомогу успішна, ваші банківські дані будуть передані фінансовим установам, включаючи Raiffeisen Bank, RedRose або Moneygram, для здійснення грошового переказу.

Ви можете подати лише одну заявку. Система визначить будь-які дублікати заявок і прийме лише першу заявку. Переконайтеся, що перша заявка не містить помилок.

Відповідно до вказівок податкової служби України ця допомога не включається до розрахунку оподатковуваного доходу. Якщо до вас звернулися податкові органи щодо цієї допомоги, будь ласка, зв’яжіться з ikc@tax.gov.ua. Ви також можете зв’язатися з NRC за телефоном гарячої лінії 0800302007 та електронною поштою ua.info@nrc.no або Facebook: Норвезька рада у справах біженців.

Доступ до заявки

Ви можете отримати доступ до форми заявки за посиланням https://needaid-ua.nrc.no/uk/page/kobolanding унизу сторінки.

Заявка буде доступна з 9 лютого о 9:00 ранку. Будь ласка, перевірте посилання знову у цей день.

Подача заявок на грошову допомогу закінчиться в понеділок, 19 лютого о 17:00.