2024 рік буде вже третім роком, в який Україна через повномасштабне вторгнення не може провести повноцінне зовнішнє оцінювання для вступників. Український центр оцінювання якості освіти вже визначив план дій для проведення національного мультипредметного тесту, але цього року очікуються певні зміни.

Про це повідомило Міністерство освіти і науки України на відкритій прес-конференції «Вступні випробування у 2024 році: чого очікувати».

За словами заступника Міністра освіти і науки України Михайла Винницького, однією з головних інновацій у Національному мультипредметному тесті (НМТ) 2024 року є впровадження тестування з чотирьох предметів, із яких три українська мова, історія України та математика є обов'язковими. Вибір ще одного предмета залишається за абітурієнтом.

«Формат НМТ у 2024 році - 3+1. Відтепер вступники в обов’язковому порядку складатимуть не 3 предмети, а 4: українську мову, математику, історію України та один предмет на вибір. Усі предмети учасники тестування складатимуть в один день у такому форматі: 2 години тестування, перерва і ще 2 години тестування. Таким чином ми рухаємось до стандартів європейських країн, де на випуску зі школи перевіряють знання не менш ніж з 5 предметів», — зазначив Михайло Винницький.

Представники МОН України вважають, що зарахування історії України до категорії обов'язкових для складання предметів є важливим кроком для зміцнення національної свідомості та самоідентифікації.

Учасники зможуть скласти предметні тести протягом одного дня, а в разі непередбачених обставин, таких як хвороба чи повітряна тривога під час тесту, вони матимуть можливість пройти тестування на додатковій сесії. Кожен тестовий блок буде тривати 120 хвилин з певною перервою між ними. Така організація тестування є необхідною і прийнятною в умовах воєнного часу, оскільки вступники будуть зобов'язані відвідати екзаменаційний центр лише один раз.

Під час заходу було приділено особливу увагу обговоренню Державної підсумкової атестації (ДПА) для учнів і учениць 4-х, 9-х і 11-х класів. Зараз випускники початкової, базової та середньої школи не складатимуть обов'язкове тестування. Проте, після перемоги Український центр оцінювання якості розгорне серію об'єктивних досліджень після кожного з цих класів.

Ті, хто не планують вступати до закладів вищої освіти, можуть не складати НМТ. У 2024 році для випускників немає обов’язкової державної підсумкової атестації.

Раніше Pokrovsk.news розповідав про проєкт облаштування шкільних укриттів у Добропіллі.