Після обстрілів до неврологічного відділення Покровської КЛІЛ надходять пацієнти з контузіями, струсами головного мозку, баро - та акустичними травмами. Зазвичай усе це - результат впливу сильної вибухової хвилі. За 2023 рік тут було проліковано 11 людей з мінно-вибуховими травмами.

«Унаслідок перебування в зоні вибухової хвилі найчастіше буває акубаротравма – це травма внутрішнього вуха. З неврологічної симптоматики вона проявляється запамороченням, порушенням координації рухів, вираженим головним болем, закладеністю одного або обох вух, може бути виділення крові з вушних проходів», - пояснює лікарка-невролог Покровської КЛІЛ Валерія Бондаренко.

Лікарі наголошують: якщо стали жертвою обстрілів, дуже важливо звернутися за медичною допомогою вчасно. Адже, наприклад, у випадку акубаротравми ціною зволікання може бути повна втрата слуху. 

Часто люди в стані шоку не відразу відчувають негаразди. Зазвичай саме так буває у випадку контузій головного мозку. Першу добу людина перебуває в шоковому стані та почувається добре, проте впродовж 2-3 діб починається виражений головний біль, запаморочення, закладеність вух, нудота, блювота, проблеми з вестибулярним апаратом. І вже тоді потерпілий звертається за медичною допомогою.

Як допомогти собі вберегтись від впливу вибухової хвилі – дізнаєтесь із сюжету телекомпанії «Орбіта».