Дифтерія – гостре інфекційне захворювання, що передається повітряно-крапельним шляхом, зокрема через предмети побуту. Про симптоми недуги та профілактичні заходи розповіла завідувачка відділу інфекційного контролю Покровського центру первинної медико-санітарної допомоги Анжеліка Акритова.

«Є дифтерія носа, дифтерія гортані, трахеї, дифтерія глотки, яка є найчастішою, і дифтерія шкіри. З моменту потрапляння збудника до організму і до появи перших симптомів минає від 2 до 10 днів. Як правило, перші симптоми захворювання проявляються поступово: це біль у горлі, субфебрильна лихоманка», – розповіла Анжеліка Акритова.

Крім того, спостерігається осиплість голосу, збільшуються шийні лімфатичні вузли. Захворювання проявляється переважно у вигляді ангіни.

«Дифтерія небезпечна тим, що вона виробляє токсин, який перешкоджає утворенню білка в організмі. А на місці запалення утворюється плівка, яка може перешкоджати диханню. Може виникнути асфіксія. Зазвичай лікар при огляді звертає увагу на плівку на мигдалинах сірувато-коричневого кольору, і при знімання шпателем вона буде кровоточити. Також вона дуже важко знімається», – каже Анжеліка Акритова.

У зоні ризику перебувають діти та дорослі, які не мають щеплення. Запобігти розвитку небезпечних ускладнень можна завдяки вакцинації згідно з Календарем профілактичних щеплень.

«Ця вакцина безкоштовна. Ви можете отримати її в нашому центрі», – каже Анжеліка Акритова.

Вакцинація, як і перенесене захворювання, вже через рік-півтора не гарантує захист від інфікування та хвороби, але протікатиме вона набагато легше.

«Якщо людина не має щеплень, захворювання може перейти в дуже тяжку форму, оскільки дифтерія має багато ускладнень: це і підвищення температури тіла до 39,5-41 градусу, сильний головний біль, сонливість, слабкість, млявість, дуже сильний біль у горлі», – розповіла лікарка.

До того ж, може виникнути блокування дихальних шляхів, інфекційно-токсичний шок, пошкодження серцевого м’яза – міокардит, ураження нервової системи й легенева інфекція – пневмонія. Усі хворі на дифтерію, незалежно від її клінічної форми та ступеня тяжкості, підлягають обов’язковій госпіталізації до інфекційного стаціонару.

«До профілактики можна віднести особисту гігієну. Потрібно обов’язково мити руки або використовувати антисептик. Я як лікар вважаю, що дуже важливою є вакцинація. Обов’язково при перших симптомах хвороби треба звернутися до сімейного лікаря», – каже Анжеліка Акритова.

Востаннє епідемію дифтерії в Україні реєстрували в період з 1991 по 1998 рік. Тоді було зафіксовано близько 20 тисяч випадків захворювання, майже 700 з яких закінчилися летально.

Детальніше – в сюжеті ТК «Орбіта».

Раніше Pokrovsk.news повідомляв, що в МОЗ попередили про значне зростання захворюваності на кашлюк.