Найпоширенішою причиною того, що вакцинована людина не може згенерувати собі сертифікат в застосунку «Дія» – коли під час вакцинації неправильно були внесені дані саме про вакцинацію або дані про вакцинацію були внесені з помилкою. Як це виправити, розповідає «LIGA.Life» із посиланням на директора департаменту розвитку електронної системи охорони здоров‘я Національної служби здоров’я Дмитра Черниша.

Чому так стається?

Це може бути тому що лікар не в той же день вніс запис про вакцинацію, каже Черниш. 

«Є лікарі, які роблять це пізніше, або була допущена помилка, наприклад, в серії вакцини, і за такою вакциною не формується сертифікат», – пояснив він.

Наразі в НСЗУ надійшло майже 10 000 звернень про помилку при формуванні сертифікату. Це при вже майже 5 млн сформованих COVID-сертифікатів.

Як це виправити?

Черниш зазначає, що алгоритм тут один: звернутися до пункту вакцинації або до лікаря, який проводив вакцинацію та попросити його внести ці дані або щоб він скоординував, коли він їх внесе.

«Тобто, можливо, він не під час візиту вніс дані, а ввечері їх внесе, або на наступний день. Потрібно це з’ясувати», – зазначив Черниш. 

Те саме стосується випадків, якщо в даних є помилка.

«Вносити зміни в дані про вакцинацію, може тільки той, хто робив цю вакцинацію», – зауважив Черниш.

Прізвище та ім’я лікаря, який проводив вакцинацію, мають писати на паперових довідках, які видають у пунктах вакцинації. Також, якщо в даних про вакцинацію помилка, то автора даних про вакцинацію бачить сімейний лікар. 

«Тобто, якщо вам «Дія» не формує сертифікат через те, що в ваших даних про вакцинацію помилка, ваш сімейний лікар може побачити, який саме лікар вносив ці дані, і скоординуватися з цим лікарем для того, щоб він їх поправив», – додав Черниш.