З 23 травня розпочалося відключення об’єктів Комунального підприємства «Компанія «Вода Донбасу» від електропостачання через борги. Першими було знеструмлено Білокузьминівську насосну станцію та насосну станцію четвертого підйому Другого донецького водопроводу. 27 травня без електропостачання залишилась Артемівська фільтрувальна станція, яка обслуговує Бахмут та ряд інших населених пунктів.

Що призвело до критичної ситуації та що робиться для вирішення проблеми, повідомляється на офіційних сайтах Компанії «Вода Донбасу» та Донецької облдержадміністрації.

«Вода Донбасу»

Компанія нагадує, що з 1 січня 2019 року введено нові правила роботи на роздрібному ринку електроенергії.

«КП «Компанія «Вода Донбасу» перейшла на споживання електроенергії від «постачальника останньої надії» (ДПЗД «Укрінтеренерго» — ред.) на умовах акцептованої поставки. Послуги ПОН коштують на 25-30% дорожче, ніж у інших постачальників. За результатами роботи за два місяці 2019 року збільшення тарифів на електроенергію на 30% призвело до зростання собівартості 1 куб. м питної води на 22%. Так, при середньомісячному споживанні в 60,0 млн. кВтгод платити за цей обсяг доведеться на 30,0 млн. грн. більше», – йдеться в повідомленні.

Причинами несвоєчасних платежів за електроенергію в повному обсязі та утворення заборгованості стали відсутність механізму з відшкодування витрат на електроенергію з перекидання води в маловодні регіони, збиткові тарифи на території, непідконтрольній українській державній владі, низький рівень оплати води самостійними водоканалами.

За перший квартал 2019 року Компанія «Вода Донбасу» виплатила енергетикам 50 мільйонів гривень – або 15,5% від загального споживання.

«Збільшення витрат на електроенергію, безумовно, ляже на плечі споживачів, в разі якщо для КП «Компанія «Вода Донбасу» затвердять нові тарифи. Розрахунки щодо них вже готові і знаходяться на розгляді в НКРЕКП, – повідомляє Компанія. – З огляду на високий рівень енергоємності послуг водопостачання в Донецькій області (понад 50% в загальній структурі витрат), за прогнозованими розрахунками, тарифи збільшаться не менше ніж в 1,5 рази. При цьому питання застосування економічно обґрунтованих тарифів на тимчасово непідконтрольних органам державної влади територіях залишається невирішеним і стає критичною умовою для нормальної роботи Компанії в ситуації, що склалася».

Донецька облдержадміністрація

Роз’яснення щодо ситуації з водопостачанням дав перший заступник голови Донецької облдержадміністрації Євген Вілінській.

За його словами, критична ситуація в КП «Компанія «Вода Донбасу» виникла на початку поточного року після запровадження нових правил на ринку електроенергії. Відключення всіх об’єктів «Води Донбасу» відбувається за наказом компанії-постачальника – Державного підприємства зовнішньоекономічної діяльності «Укрінтеренерго». Фізично здійснює відключення оператор системи розподілу ПрАТ «ДТЕК ПЕМ-Енерговугілля». Наказ передбачає повне відключення всіх об’єктів Компанії, тобто припинення водопостачання по всій території області, як підконтрольної, так і непідконтрольної українській владі.

Євген Вілінський наголосив, що припинення водопостачання може негативно вплинути як на гуманітарну ситуацію у регіоні, так і на технічний стан каналу «Сіверський Донець – Донбас» та магістральних водогонів. Задля якомога скорішого вирішення питання інформацію доведено до усіх державних органів влади, які можуть вплинути на ситуацію.

«Найбільш швидким рішенням могло б стати виділення коштів з резервного фонду для закриття боргів Компанії перед ДПЗД «Укрінтеренерго». ДонОДА вийшла з такою пропозицією, зараз чекаємо на відповідь. Глобально питання потрібно вирішувати за рахунок запровадження компенсаторів витрат Компанії за рахунок виділення коштів державного бюджету та залучення міжнародної допомоги», – наголосив перший заступник голови ДонОДА.

Також Євген Вілінський заявив, що постійно ведеться робота з недопущення повної зупинки роботи «Води Донбасу». Проведено два засідання комісії з надзвичайних ситуацій для визначення алгоритму подальших дій та прорахунку сил і засобів, потрібних для забезпечення населення водою. Відповідні рішення передбачають і заборону постачальникам та операторам розподілу відключати об’єкти водопостачання. З метою зменшення впливу ситуації на населення разом з ДСНС проводиться перенаправлення спецтехніки до Бахмуту, у тому числі за допомогою інших областей.

«Про ситуацію також поінформовані посольства та міжнародні організації, їм надіслані переліки пріоритетних споживачів (дитячі навчальні, оздоровчі заклади, лікарні, тощо) для першочергового забезпечення їх питною водою. На всяк випадок підготовлені медичні заклади, частина планових пацієнтів буде спрямовуватись туди. Зараз ми втримуємо ситуацію, працюємо як тут, так і у Києві», – додав Євген Вілінський.

«Донецька облдержадміністрація докладає максимум зусиль для того, щоб ситуація з водопостачанням у області була повністю вирішена найближчим часом», – резюмує Департамент інформаційної та внутрішньої політики Донецької ОДА.