Національний банк України випустив нові особливі пам’ятні монети в формі дзвоників, присвячені всесвітньовідомій різдвяній мелодії «Щедрик». Про це повідомляють у прес-службі Нацбанку.

У наборі «Щедрик – колядка дзвонів» – три срібні монети номіналом 10 гривень у формі дзвоників, тираж набору – до 5 тисяч штук.

Нагадаємо, сто років тому «Щедрик» став всесвітньовідомим в обробці українського композитора Миколи Леонтовича, який частину життя провів на станції Гришине (нині Покровськ).

У 1922 році Українська республіканська капела під проводом видатного диригента Олександра Кошиця виконала «Щедрик» у найпрестижнішому залі Нью-Йорка – Карнеґі-холі. Згодом з’явилася його англомовна версія – колядка в обробці американського композитора українського походження Пітера Вільговського. Саме «Колядка дзвонів» (Carol of the Bells) сьогодні є найпопулярнішою різдвяною мелодією у всьому світі.

Нові пам’ятні монети презентували Голова НБУ Андрій Пишний спільно з заступником Голови Місії США в Україні Робертом Нідемом.

«Уперше в українській нумізматиці ми обрали для монети форму дзвоника. Адже саме мелодія «Щедрика» нагадує передзвін, а американська версія цієї всесвітньовідомої пісні зветься «Колядка дзвонів». Синергія та єднання двох культур – української та американської – сприяли створенню композиції, яка тепер є символом Різдва в усьому світі», – зазначив Голова НБУ.

Андрій Пишний також додав, що США з першого дня війни допомагають Україні боротися з навалою рашизму, та висловив упевненість, що відносини між двома країнами лише міцнішатимуть.

Дизайн монети

На аверсі центральної монети набору зображено вертеп з різдвяною зіркою, на двох інших – збірні композиції янголів, а також рядки з пісень «Щедрик» та «Колядка дзвонів» українською та англійською мовами.

На реверсі центральної монети розміщено стилізовану композицію першого виконання «Щедрика» хором у Карнеґі-холі, над зображенням хору – силует ластівки, яка є головним персонажем пісні. На реверсі двох інших монет зображено стилізовані кольорові прапори України та США, композицію з історичних культових споруд Києва і Нью-Йорка та золотисте мереживне тло з дзвониками.

Раніше Pokrovsk.news повідомляв, що Національний банк випустив пам'ятну монету «Рік Дракона» з присвятою ЗСУ.