Щонайменше 30 тисяч українських захисників загинули з 24 лютого 2022 року й станом на цьогорічний листопад. Крім того, до 100 тисяч військових зазнали поранень.

Такі дані наведені у публікації видання «Український тиждень». Її написали координатор проєкту «Книга пам’яті полеглих за Україну» Герман Шаповаленко та історик, журналіст, заступник директора з наукової роботи Національного військово-історичного музею України Ярослав Тинченко.

«Станом на 14 листопада 2023 року маємо 24500 підтверджених загиблих (померлих), чиї імена відомі, 15 тисяч зниклих безвісти, 3400 полонених.

Вочевидь, 24500 імен — це не остаточна цифра загиблих (померлих), але й, за нашими оцінками, не менше 70%. Тобто реальна цифра загиблих (померлих) за бойових і небойових умов становитиме понад 30 тисяч осіб» - пишуть автори статті.

Щодо поранених, то їхнє пропорційне відношення щодо загиблих (померлих) - 1:3. Інакше кажучи, поранених (з урахуванням, що вже є чимало військовослужбовців, які дістали поранень чи контузії по три й більше разів) — у межах 90-100 тисяч. Але переважна більшість цих поранених та контужених продовжує службу в лавах Збройних Сил України або незабаром повернеться до своїх побратимів після лікування.

Раніше ми повідомляли, що захищаючи Україну, загинув покровчанин Руслан Журбенко.