Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) з 6 вересня запускає Єдиний портал повідомлень викривачів, на якому громадяни можуть повідомляти про факти корупції, які їм вдалося зафіксувати. Про це повідомляють у НАЗК.

Цей ресурс дозволяє працівникам організацій анонімно повідомляти про корупційні дії в їхніх структурах. Відомості від викривачів оперативно пересилаються відповідним керівникам, уповноваженим особам чи підрозділам, які відповідають за протидію корупції, а також до органів, що спеціалізуються на боротьбі з корупцією, таких як НАЗК, НАБУ, Нацполіція та прокуратура.

«Єдиний портал повідомлень викривачів – це внутрішній канал повідомлення, який економить бюджет всіх інституцій та організацій на розробку власного окремого механізму. Ефективне функціонування Порталу є частиною вимог для початку перемовин про вступ України до Євросоюзу. Таким чином виконано їхні рекомендації та інтегровано досвід інших успішних держав із побудови взаємодії з викривачами», – зазначив Голова НАЗК Олександр Новіков.

До Порталу впродовж 180 робочих днів будуть підключені понад 92 тисяч організацій: НАЗК, НАБУ, Офіс генпрокурора, Нацполіція, ДБР, міністерства, ОДА-ОВА, ВРУ, Кабмін, Офіс Президента України, РНБО, ЦВК, КСУ, держкомпанії, місцеві ради та інші. Підключення відбуватиметься згідно з графіком черговості, затвердженим НАЗК.

«Якщо ваша установа поки не підключена, ви можете повідомити про корупцію іншими доступними каналами повідомлення», – зазначив Олександр Новіков.

Перейти на Єдиний портал повідомлень викривачів можна за посиланням: https://whistleblowers.nazk.gov.ua/#/

Раніше повідомлялося, що НАЗК відкрило доступ до Реєстру корупціонерів.