За ініціативи департаменту екології та природних ресурсів Донецької ОДА до Покровської міської ради надійшло клопотання щодо створення нової природно-заповідної території - ландшафтного заказника місцевого значення «Шевченківський степ» (без вилучення земель) загальною площею 58,7 га на території смт. Шевченко. Про це повідомляє відділ екології, клімату та енергозбереження Покровської міськради.

Створення заказника планується з метою розширення мережі об’єктів і територій природно-заповідного фонду області, збереження цінного природного комплексу, що являє собою степову екосистему з багатим розмаїттям рідкісних і таких, які перебувають під загрозою зникнення, видів рослинного і тваринного світу.

12 лютого за участі відділу екології, клімату та енергозбереження в селищі Шевченко відбулись громадські слухання щодо підтримки оголошення ландшафтного заказника місцевого значення «Шевченківський степ».

Начальник відділу Ірина Швець розповіла мешканцям селища Шевченко про мету створення заказника, можливі обмеження у використанні таких ділянок та всі етапи погодження даного заказника.

Ірина Швець зазначила, що внаслідок антропогенної діяльності ландшафтів особливого значення набуває питання збереження сприятливого для життя та здоров’я людини довкілля, а також забезпечення населення рекреаційними ресурсами. За її словами, функціонування ландшафтного заказника місцевого значення «Шевченківський степ» забезпечить збереження та відновлення ландшафтних комплексів на схилі правого берега струмка Солоний, який впадає в річку Солону, збереження популяцій рідкісних видів флори та фауни.

Під час громадських слухань учасники процесу озвучили різні думки, непідтверджені факти, помилкові тлумачення, та все ж таки виявили бажання віддати частину запропонованої ділянки під ланшафний заказник.