Уряд ухвалив рішення з 1 вересня підвищити зарплату медичним працівникам закладів спеціалізованої та екстреної медичної допомоги, інформує НСЗУ.

На заклади, які уклали договори з Національною службою здоров’я України, виділено 5,2 млрд грн. Зокрема, передбачається збільшення зарплат лікарям – на 70% від посадового окладу, визначеного за 14 тарифним розрядом Єдиної тарифної сітки, фахівцям з базовою та неповною вищою медичною освітою усіх спеціальностей – на 50% від мінімальної заробітної плати та молодшим медичним сестрам – на 25% від мінімальної заробітної плати.

На сьогодні 340 закладів, що надають спеціалізовану, високоспеціалізовану, паліативну та екстрену допомогу, вже отримали від НСЗУ понад 302 млн грн.

Щоб отримати фінансування для виплати медикам підвищених зарплат, заклади мають подати до Національної служби здоров’я України пропозиції на укладення додаткових договорів, в яких вказати інформацію щодо кількості своїх працівників, яким підвищуються зарплати. Пропозиції НСЗУ приймає з 11 вересня.

Станом на сьогодні, тобто за майже 3 тижні, до НСЗУ подали пропозиції 1594 медичних закладів. Це - 98% закладів. З них - 547 закладів вже уклали договір з НСЗУ, ще 276 договорів підписано з боку НСЗУ і відправлено на підписання надавачам послуг.

Водночас 35 закладів до цього часу пропозиції не подали. Зокрема, 10 таких закладів в місті Києві, по 4 - в Одеській та Волинській областях, по 3 - в Дніпропетровській та Хмельницькій, по 2 - у Вінницькій, Львівській та Чернігівській та одному - в Закарпатській, Київській, Кіровоградській, Рівненській та Тернопільській областях.

НСЗУ прийматиме пропозиції до 15 жовтня, тобто ще два тижні.

НСЗУ рекомендує керівникам медзакладів не зволікати, і подати всі необхідні дані для укладання договору, щоб медичні працівники отримали підвищену заробітну плату якнайшвидше.