За майже сім місяців поточного року на території обслуговування 9 ДПРЗ ГУ ДСНС України у Донецькій області сталося 204 пожежі. 108 з них - пожежі на відкритих територіях, що складає майже 53% від загальної кількості пожеж.

Наразі у Покровському районі триває зернозбиральна кампанія. Для аграріїв це відповідальний період, так само, як і для рятувальників. Адже зараз, коли надворі затяжна спека і зернові дуже вразливі до можливих загорянь, під загрозою опиняється безпека врожаю. А це – значна шкода навколишньому середовищу та величезні матеріальні збитки.

Займання залишків сухої рослинності не є безпечними, як помилково вважають багато громадян. Щоразу, підпалюючи купу сміття біля подвір’я або намагаючись випалити набридливий бур’ян, варто пам’ятати, що вогонь може будь-якої миті перекинутися на житлові будинки.

Випалювання стерні, сухої трави, пожнивних залишків соломи на полях може призвести до пожеж на сусідніх полях, лісопосадках, на територіях приватних домоволодінь, відключень повітряних ліній електропередачі надвисокої напруги. Це завдає державі великих матеріальних та економічних збитків. Дим, який виникає внаслідок горіння та тління, потрапляє до населених пунктів та викликає масове незадоволення громадян, алергічні захворювання, завдається шкода навколишньому середовищу.

Рятувальники закликають: не провокуйте пожежі у природних екосистемах, не знищуйте довкілля та не наражайте своє життя на небезпеку!

Варто пам’ятати, що за спалювання сухої рослинності та зелених насаджень передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність. За випалювання сухої трави потрібно буде сплатити до 6120 грн, а посадовій особі – до 21420 грн. А якщо це спричинить знищення рослинності заповідного фонду, то 12240 грн та 30600 грн відповідно. За знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць – штраф до 153000 грн або обмеження волі терміном від 2 до 5 років. За забруднення атмосферного повітря можете викласти до 61200 грн або позбавитись волі на термін від 3 до 5 років.

У разі виникнення пожежі викликайте рятувальників за номером «101».