Вісім команд винахідників з різних куточків країни представили свої прототипи на проєкті «Технологічне лідерство у хардверних стартапах». Серед них були і юні науковці Донецького національного технічного університету. Про це повідомив старший викладач кафедри автоматики і телекомунікацій ДонНТУ Гліб Ступак.

Від ДонНТУ в проєкті взяли участь 20 студентів. Три місяці винахідники готувались, слухали лекції, опановували нові знання – і підготували чотири проекти, два з яких вийшли в фінал.

«Виходячи з тематики конкурсу, більшість намагались вирішувати задачі, актуальні для своїх регіонів. Але те, що придумали студенти, можна застосовувати не тільки на території Донецької області, а й загалом на території України», – розповідає Гліб Ступак.

На фіналі проекту за 48 годин хлопці з Demetra Navigation+ змайстрували робочий прототип модуля точного позиціонування для сільськогосподарської техніки.

«Оскільки зазвичай використовується неоптимальний маршрут, можливо спостерігати такі проблеми, як нестача добрив, палива, неефективне використання часу. Тому ми вирішили розробити антену, яка приймає сигнал з супутників та передає оброблені дані на телефон», – розповів автор проєкту DimetraNavigation+ Сергій Циплаков.

Друга команда студентів ДонНТУ презентувала проект, який допоможе саперам в розмінуванні.

«Наша платформа призначена для пошуку вибухонебезпечних предметів, може кріпитись як на колісні платформи, так і на дрони», – зазначив студент ДонНТУ, співатор проекту DeMinEye Вадим Ступак.

У порівнянні з наявними аналогами модель студентів ДонНТУ є більш бюджетною та універсальною, бо може кріпитись до будь-якої платформи. Винахід команди DeMinEye посів друге місце на хакатоні.

Подробиці – в сюжеті ТК «Орбіта».