Про посилення заходів з обов’язкової евакуації з окремих населених пунктів Донецької області, де існує вірогідність початку ведення активних бойових дій, говорили 25 грудня на засіданні обласної комісії з питань евакуації при Донецькій ОВА. Очолив нараду заступник голови Донецької облдержадміністрації Вадим Філашкін.

Обговорення проблемних питань відбулось за участі керівників структурних підрозділів облдержадміністрації, голів районних військових адміністрацій, начальника Головного управління Національної поліції в Донецькій області Руслана Осипенка, начальника Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Донецькій області Олексія Мігріна та директора Регіональної філії "Донецька залізниця" Акціонерного товариства "Українська залізниця" Олександра Носулька.

Заступник голови Донецької ОДА наголосив, що постійні обстріли населених пунктів області, об’єктів паливно-енергетичного комплексу, інших критичних об’єктів інфраструктури з боку російського агресора призводять до людських втрат і несуть реальну загрозу життю і здоров’ю мешканців тих населених пунктів, де поки що обстановка більш-менш стабільна, але може погіршитись у будь-який час.

«Ми повинні чітко розуміти, які сили і засоби будуть залучатися до проведення заходів з обов’язкової евакуації населення у разі її необхідності, наскільки вони до цього готові, і яким чином буде організовано їх взаємодію», – зазначив Вадим Філашкін.

За словами директора департаменту з питань цивільного захисту, мобілізаційної та оборонної роботи ОДА Ігоря Бойка, станом на 25 грудня 2023 року спостерігається значне збільшення кількості обстрілів з різних видів озброєння з боку збройних формувань рф по населених пунктах та об’єктах енергетичного комплексу області.

У результаті засідання було вирішено продовжити обов’язкову евакуацію з населених пунктів Донеччини до більш безпечних, особливо з тих, де зараз збільшилася загроза життю та здоров’ю мешканців. Виключною вимогою стало врахування особливих потреб мешканців з інвалідністю, зокрема з порушенням органів зору, слуху, опорно-рухового апарату, з розумовою відсталістю, психічними розладами, та інших маломобільних груп населення (осіб, які їх супроводжують), у тому числі тих, які перебувають у закладах охорони здоров’я, освіти та соціального захисту, а також дітей з їх батьками або особами, які їх замінюють, або іншими законними представниками.