Учасникам АТО/ООС та родинам загиблих захисників України коштом обласного бюджету Донеччини надано фінансову підтримку на суму понад 6 млн гривень. Про це директор Департаменту соціального захисту населення Донецької облдержадміністрації Олена Токарева повідомила під час засідання колегії ОДА сьогодні, 28 жовтня.

В органах соціального захисту населення області зареєстровано 18327 учасників АТО/ООС, у тому числі 17380 учасників бойових дій, 329 осіб з інвалідністю внаслідок війни, 618 учасників війни та 229 членів сімей загиблих учасників АТО/ООС. З метою посилення соціального захисту захисників України в області діє відповідна регіональна програма.

«За рахунок коштів обласного бюджету учасникам АТО та родинам загиблих надано фінансову підтримку на суму понад 6 млн гривень, - зазначила Олена Токарева. - Із місцевих бюджетів надано матеріальну допомогу на суму понад 5 млн гривень. Суттєва допомога надається зазначеній категорії громадян у Маріупольській, Лиманській, Покровській, Миколаївській, Добропільській територіальних громадах. У Волноваській ВЦА, Соледарській територіальній громаді виплати матеріальної допомоги зазначеній категорії зовсім не проводились. А в Великоновосілківській територіальній громаді та Мар’їнській ВЦА взагалі відсутня програма підтримки ветеранів війни з числа учасників АТО та родин загиблих захисників України, у зв’язку з чим допомога також не надавалась».

В органах соціального захисту населення області забезпечено першочерговий прийом учасників АТО, ведеться інформаційно-роз’яснювальна робота. Надаються передбачені законодавством пільги та соціальні гарантії (знижка при оплаті житлово-комунальних послуг, безоплатне одержання ліків, санаторно-курортне лікування, щорічна разова грошова допомога, безоплатний проїзд тощо).

З початку 2021 року 215 учасників АТО/ООС направлено на проходження професійної адаптації, зокрема навчання в автошколах області. До кінця року понад 30 ветеранів війни з числа учасників АТО/ООС планують пройти навчання в автошколах області.

За напрямом здійснення заходів із психологічної реабілітації 210 учасників АТО/ООС та 38 членів сімей отримали послуги з психологічної реабілітації, 20 учасників АТО/ООС та 3 члени сімей отримують послуги психологічної реабілітації в санаторних закладах.

За інформацією місцевих органів влади, на квартирному обліку за місцем реєстрації перебуває 1024 учасники АТО/ООС з числа внутрішньо переміщених осіб, у тому числі 1009 учасників бойових дій та 15 осіб з інвалідністю III групи внаслідок війни, які брали участь в антитерористичній операції з числа внутрішньо переміщених осіб.